Vijesti

Rođendan velikana: na današnji dan prije 98 godina rođen Franjo Tuđman

Franjo Tuđman rođen je 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću.

Nakon prvih demokratskih izbora 1990. godine i pobjede Hrvatske demokratske zajednice u Saboru je 30. svibnja proglašen predsjednikom Predsjedništva SR Hrvatske. U samostalnoj Republici Hrvatskoj još je dva puta pobijedio na neposrednim predsjedničkim izborima, i to 1992. i 1997. godine.

Godine državništva obilježene su agresijom na Republiku Hrvatsku, međunarodnim priznanjem Republike Hrvatske koje je započelo u siječnju 1992. godine, Domovinskim ratom i poratnim razdobljem mirne reintegracije i aktivnosti usmjerenih učvršćivanju međunarodnog položaja Republike Hrvatske.

Kao vrhovni zapovjednik Hrvatskih oružanih snaga predvodio je vojne operacije oslobođenja Maslenice, Novskog Ždrila, Zemunika i brane Peruča, te vojno-redarstvene akcije u kojima su 1995. godine oslobođena okupirana područja zapadne Slavonije (operacija ‘Bljesak’) te Dalmacije, Like, Banovine i Korduna (operacija ‘Oluja’). Iste je godine sudjelovao u mirovnim pregovorima o Bosni i Hercegovini te bio supotpisnik Daytonskog sporazuma. Godine 1998. završila je mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja u državni sustav Republike Hrvatske, čime su ostvarene njegove težnje o punoj samostalnosti, suverenosti i međunarodnom priznanju Republike Hrvatske.

Predsjednik Tuđman je bio i počasni alkarski vojvoda.

Susreo se s mnogim svjetskim državnicima, među kojima su američki predsjednici George W. Bush i Bill Clinton, bivša britanska premijerka Margaret Thatcher, argentinski predsjednik Carlos Menem, ruski predsjednik Boris Jeljcin, kineski predsjednik Jiang Zemin, talijanski predsjednici Francesco Cossiga i Carlo Azeglio Ciampi i drugi. Nekoliko puta se susreo i s papom Ivanom Pavlom II, koji je Hrvatsku posjetio 1994. i 1998. godine.

Umro je 10. prosinca 1999. u Zagrebu i pokopan 13. prosinca na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Moja reakcija na članak je ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Povezani članci

Komentara

 1. A zar nije kao Vrhovnik, uz navedeno, predvodio obranu i oslobađanje hrvatskog prostora od Metkovića do Prevlake, postrojio pobjedničke brigade ZNG -a i postrojbe SJP u Cavtatu u jesen 92? Pa to su bili najteži tereni i stradavanja gdje smo ostvarili preokret i nakon čega nije više bilo povlačenja hrvatskih snaga na operativnoj razini sve do kraja rata. Triba je nakon rata provest lustraciju da nam udbaški nakot i yugofili ne mogu ukrast državu i snove.

  4
  4
 2. A zar nije proveo sramotnu pretvorbu u kojoj je uništeno kompletno gospodarstvo, u kojoj su gologuzani preko noći postali ugledni poduzetnici, a radnici ostali bez radnih mjesta?
  Da, onima najglasnijima je danas puno bolje nego što su mogli sanjati, i zato se sada kite domoljubljem jer im je to jedini argument da opravdaju svoj status. Normalno da onda svi koji iti malo kritički razmišljaju dobiju etiketu udbaša i yugofila.
  Zapitajmo se zašto mladi sele?

  8
  4
 3. Vidiš Kiki, sve što si naveo djelo je i strategija onih udbaških potomkaka i jugofila koji su pomenuti u prvom komentaru. To su “školarci” tehnokrata sa knjižicama SKJ kao Ante Markovića i ostalih direktora YU poduzeća, ravnatelja fakulteta i kulturno obrazovnih ustanova. Ne vidiš da je prava kritika data u komentaru koji ti nije baš dobro sjeo, očito baš zbog toga.

  2
  2
 4. Zar Tuđman i ekipa oko njega nisu bili iz “onog sustava”?
  Znači lustraciju bi trebao prvo provesti na samome sebi!

  5
  1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Moglo bi Vas zanimati

Close
Close