Vijesti

100 godina Planinarskog društva Svilaja

Planine od pamtivijeka privlače zaljubljenike u prirodu, u mir koji pružaju. Cetinska krajina bogomdano je područje okrunjeno planinskim ljepoticama, sve jednom ljepšom od druge.

Sinjski planinari, istraživači gorskih ljepota, udružili su se u Planinarsko društvo Svilaja prije stotinu godina, 1922. godine. Društvo je službeno registrirano dvije godine kasnije, 25. svibnja 1924. godine, kao prva podružnica Hrvatskoga planinarskog društva u Dalmaciji. U svojoj stoljetnoj povijesti PD Svilaja ponosi se izgradnjom i gospodarenjem nad nekoliko vrijednih planinarskih objekata (dom na Svilaji, sklonište „Paunovac“, sklonište na prijevoju Vaganj na Kamešnici, dom na jezeru Peruća), a danas gospodari domom „Orlove stine“ na padinama planine Svilaje.

Kao pioniri planinarstva u cetinskom kraju, već sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća društvo je započelo uređenje i markiranje planinarskih staza na području cijele Cetinske krajine, a od 90-ih godina brigu dijeli s novoosnovanim društvima. Danas se PD Svilaja skrbi o stazama na Svilaji i Visokoj.
U stotinu godina svoga djelovanja PD Svilaja je u čarobni svijet planinarenja uvelo mnogobrojne entuzijaste, neumorno organizirajući brojne izlete, planinarske škole, škole za planinarske vodiče, čuvare planinske prirode, alpiniste, osposobljavanje se za Gorsku službu spašavanja te uvijek rado posjećene pohode i skupove.
Za dugogodišnji uspješan rad društvo je primilo brojna priznanja i zahvale, među ostalima i Zlatni znak Hrvatskoga planinarskog saveza i Nagradu grada Sinja za 1999. godinu.

Za veliki jubilej, prvih 100 godina, društvo radi na izdavanju monografije, novim internetskim stranicama, markiranju Cetinske transverzale i nizu drugih aktivnosti kojima će prigodno obilježiti jubilarno slavlje.

Planinarsko društvo Svilaja – Sinj poziva sve planinare i ljubitelje prirode na proslavu stogodišnjice Planinarskog društva Svilaja, organiziranog planinarstva u Cetinskoj krajini i Dalmaciji , koje će obilježiti 3. lipnja uz iznimno zanimljiv i prigodan program.

Veselimo se Vašem dolasku!
S poštovanjem,

Monika Vrgoč
Direktorica Turističkog ureda
Turistička zajednica grada Sinja

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button