Ostalo

14. ožujka 1835. Horvatska domovina – prvi puta objavljen tekst današnje hrvatske himne

Na današnji dan 1835. izašao je u Gajevoj Danici tekst pjesme “Horvatska domovina” autora Antuna Mihanovića. Danica je u to doba bila još relativno mlado glasilo, izašlo je tek 10 brojeva. Antun Mihanović bio je hrvatski plemić zagorskih korijena. Rođen je u Zagrebu u kući na Harmici (današnjem Trgu bana Jelačića). U doba kad je objavljena pjesma “Horvatska domovina” Mihanović je živio u Rijeci, pa se može pretpostaviti da ju je tamo spjevao.

Pjesma “Horvatska domovina” prihvaćena je za hrvatsku himnu 1891. godine. Uglazbio ju je Vinkovčanin Josip Runjanin. Za himnu su uzete prva i druga, te pretposljednja i posljednja kitica. Mihanović je posljednje godine života proveo u zagorskom dvorcu Novi dvori pokraj Klanjca, nekadašnjem vlasništvu grofova Erdödy. U tom je dvorcu i umro 1861. godine.

U doba kad je objavljena pjesma “Horvatska domovina” Mihanović je živio u Rijeci, pa se može pretpostaviti da ju je tamo spjevao.

Povezani članci

Komentara

  1. Melodiju Lijepe Nase dao je tj. uglazbio ju je Josip Runjanin, inace srbin. Hvala obojici.

  2. Mate, nije tada bio srbin kako ti kažeš nego pravoslavac. Sa Karađorđevićima i Jugoslavijom svi pravoslavci van tadašnje Srbije dekretom postaju Srbi. Moj did 70 – ih godina iša je na “slavu” kod prijatelja pravoslavaca u Lučane i Suhač a oni su sebe smatrali pravoslavcima i nije tu bilo problema. Probleme su stvarali komunjare i Jugosloveni, ljudi bez vjere a time i bez identiteta. Hvala Mihanoviću i Runjaninu za prelijepu Lijepu našu.

    2
    1
  3. Q, Hrvati na svom teritoriju bili su Hrvati i katolici. Pravoslavci na tom istom teritoriju nisu bili Srbi do kraljevine Jugoslavije a dio njih i danas kažu da nisu Srbi nego da su pravoslavci..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Moglo bi Vas zanimati

Close
Close