Ostalo

14. ožujka 1835. Horvatska domovina – prvi puta objavljen tekst današnje hrvatske himne

Na današnji dan 1835. izašao je u Gajevoj Danici tekst pjesme “Horvatska domovina” autora Antuna Mihanovića. Danica je u to doba bila još relativno mlado glasilo, izašlo je tek 10 brojeva. Antun Mihanović bio je hrvatski plemić zagorskih korijena. Rođen je u Zagrebu u kući na Harmici (današnjem Trgu bana Jelačića). U doba kad je objavljena pjesma “Horvatska domovina” Mihanović je živio u Rijeci, pa se može pretpostaviti da ju je tamo spjevao.

Pjesma “Horvatska domovina” prihvaćena je za hrvatsku himnu 1891. godine. Uglazbio ju je Vinkovčanin Josip Runjanin. Za himnu su uzete prva i druga, te pretposljednja i posljednja kitica. Mihanović je posljednje godine života proveo u zagorskom dvorcu Novi dvori pokraj Klanjca, nekadašnjem vlasništvu grofova Erdödy. U tom je dvorcu i umro 1861. godine.

U doba kad je objavljena pjesma “Horvatska domovina” Mihanović je živio u Rijeci, pa se može pretpostaviti da ju je tamo spjevao.

Povezani članci

4 Komentara

  1. Melodiju Lijepe Nase dao je tj. uglazbio ju je Josip Runjanin, inace srbin. Hvala obojici.

  2. Mate, nije tada bio srbin kako ti kažeš nego pravoslavac. Sa Karađorđevićima i Jugoslavijom svi pravoslavci van tadašnje Srbije dekretom postaju Srbi. Moj did 70 – ih godina iša je na “slavu” kod prijatelja pravoslavaca u Lučane i Suhač a oni su sebe smatrali pravoslavcima i nije tu bilo problema. Probleme su stvarali komunjare i Jugosloveni, ljudi bez vjere a time i bez identiteta. Hvala Mihanoviću i Runjaninu za prelijepu Lijepu našu.

    2
    1
  3. U ime naroda, onda ni mi do 90. nismo bili hrvati vec samo katolici.

  4. Q, Hrvati na svom teritoriju bili su Hrvati i katolici. Pravoslavci na tom istom teritoriju nisu bili Srbi do kraljevine Jugoslavije a dio njih i danas kažu da nisu Srbi nego da su pravoslavci..

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button