Vijesti

150 milijuna eura iz EU fondova za otočke općine i gradove

U ponedjeljak, 26. lipnja, u prostorijama Marine Kaštela u Gradu Kaštela, održan je deveti po redu informativni događaj „EU FONDOVI – Nove prilike 2021.-2027.“ u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Informativno-edukativno događanje otvorili su ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban te gradonačelnik grada Kaštela Denis Ivanović.

Uzvanicima su predstavljene aktualne mogućnosti financiranja razvojnih projekata u okviru Kohezijske politike u financijskom razdoblju 2021.-2027. te posebno novi programi Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. (PKK) i Integrirani teritorijalni program 2021.-2027. (ITP). Bilo je riječi i o industrijskoj tranziciji, financijskim instrumentima, ITU Mehanizmu i ITU Splitu, urbanome razvoju, otocima, mogućnostima sufinanciranja projekata te iskustvima dosadašnjeg korištenja sredstava iz EU fondova. Na panel raspravi su predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, Grada Kaštela, Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavili iskustva korištenja fondova Europske unije na lokalnoj razini i pripremu za korištenje sredstava u novom programskom razdoblju.

O Programu Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. i Integrirani teritorijalni program 2021. – 2027. – govorio je Lovro Novoselac, načelnik Sektora za programiranje, koordinaciju i strateško praćenje ESI fondova. Stjepan Marković, voditelj Službe za koordinaciju investicija iz EU instrumenata i ispunjavanja uvjeta koji omogućuju provedbu EU fondova je predstavio Industrijsku tranziciju regija. ITU Mehanizam i ITU Rijeka je predstavila Ana Staniša, voditeljica odjela za pripremu poziva i provedbu projekata iz područja poduzetništva i kulture. O temi Otoci u Višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2027. – govorila je Ksenija Štambuk Zajec, voditeljica Odjela za programiranje otoka te je na koncu ove informativne konferencije, program „Interreg VI-A IPA“ Program Hrvatska–Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2021.-2027. predstavio Kristijan Futač, voditelj Službe Zajedničkog tajništva Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora.

Nakon ovoga predstavljanja, ministar Erlić i državna tajnica Spomenka Đurić sa suradnicima su, u zgradi Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu, predstavili skori Poziv za sudjelovanje otočnih županija u provedbi Integriranog teritorijalnog programa na otocima. Prvi put se iz EU fondova alociraju sredstva posebno za otoke i to 150 milijuna eura. Od toga iznosa, 36 milijuna eura je predviđeno za gradove i općine s područja otoka Splitsko-dalmatinske županije. Danas su u zgradi Kemijsko-tehnološkog fakulteta dodijeljena i nacionalna sredstava za projekte na otocima iz Programa razvoja otoka. Na svečanom uručenju ugovora nazočili su  predstavnici županija, gradova i općina iz 7 hrvatskih otočnih županija.

Župan Blaženko Boban je istaknuo kako od svih jadranskih županija jedino Splitsko-dalmatinska županija ima gotovu Strategiju razvoja otoka. – Ta činjenica nam daje prednost u odnosu na sve druge županije te sam siguran da će naši gradonačelnici i načelnici otočkih općina, odmah po objavi Poziva biti spremni aplicirati za otprilike 36 milijuna eura koliko je predviđeno za naše gradove i općine. Koristim prigodu zahvaliti Vladi RH i Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova što na ovakav način brinu o našim otocima jer prijava na ovaj poziv ne znači da se svi oni ne mogu javiti i na sve druge pozive iz drugih Programa. Sredstav će dobro doći za zdravstvo, školstvo, prosvjetu, obnovu i izgradnju lokalne infrstrukture itd. – kazao je župan.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button