Kultura

Nastavak izložbe ‘Dijalog’ u Galeriji Sikirica

U Galeriji Sikirica u Sinju 23. siječnja otvorena je izložba ‘Dijalog’ u okviru koje su publici predstavljena dva suvremena njemačka autora, Anton Höger i Dieter Cornels, čiju su radovi vlasništvo strastvenog kolekcionara Henryja Staga.

S obzirom da je riječ o dvojici stilski raznorodnih umjetnika – koje pak povezuje činjenica da kod obojice nalazimo rad naslovljen kao ‘Dijalog’ te je stoga Dijalog uzet i kao naziv izložbe – kustoski tim odlučio je izložbu postaviti u dva ciklusa, u prvom je publika mogla vidjeti izbor iz opusa Antona Högera, dok će u drugom uživati u presjeku najboljih radova Dietera Cornelsa.

Dieter Cornels, umjetničkog imena DC Veero, rođen je u Berlinu, a preminuo je 2016. u Baden-Badenu. Šezdesetih je godina bio kiparski naučnik kod Manita Ozera te je posjećivao Picassa u Cannesu. Surađivao je s brojnim slavnim njemačkim umjetnicima prošlog stoljeća, primjerice, Otmarom Altom, Joshepom Beuysom, Gerhardom Richterom, Sigmarom Polkom, a kritika je često i njega samog svrstavala u red najznačajnijih njemačkih umjetnika 20. stoljeća.

Kako ističe kustos Darko Šošić, u slikarstvu Dietera Cornelsa – DC Veera prevladava pop-art izričaj kojim je umjetnik prikazivao svoje nadrealističke vizije. Veero pred nas podastire cijeli jedan živopisan fundus, riznicu simbola i slobodno lebdećih asocijacija, tjesnace i otvorene horizonte, ples, igru i labirinte. U Veerovim se slikama gotovo bez iznimke raspadaju identiteti, kao i konkretne asocijacije na bilo koje mjesto; oni prelaze u nešto drugo, često isprva neodredivo, uglavnom prerastaju u novu figuru…

Izložbu radova Dietera Cornelsa iz kolekcije Henryja Staga posjetitelji će moći pogledati od 6. do 20. veljače u radno vrijeme Galerije.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button