Branitelji

22. obljetnica smrti ratnog ministra obrane RH i počasnog građanina Sinja Gojka Šuška

Danas se navršava 22. godine od smrti hrvatskog ratnog ministra obrane Gojka Šuška, koji je i počasni građanin Sinja.

Gojko Šušak, hrvatski emigrant i političar, rođen je na Širokom Brijegu 16. ožujka 1945. godine, a preminuo je u Zagrebu 3. svibnja 1998. godine. Bio je jedan od najbližih suradnika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a po povratku iz Kanade obnašao je značajne dužnosti u Vladi RH, od ministra iseljeništva do ratnog ministra obrane.

Sinjani i Cetinjani Gojka Šuška posebno pamte po njegovom čuvenom govoru na Sinjskoj alki 1994. godine, na kojoj je kao izaslanik predsjednika RH Franje Tuđmana Sinjanima obećao kako za iduću Alku neće biti neprijateljskih topova okrenutih prema Sinju i kako će se Alka održati u središtu potpuno oslobođene Cetinske krajine.

Obećanje je ostvareno. Iduće godine Šušak je došao na Alku, a  neprijateljskih topova nadomak Sinja, nakon Oluje nije bilo. Te 1995. godine Sinjani su Gojka Šuška prilikom obilježavanja Dana Grada proglasili počasnim građaninom Grada Sinja.

Njegovo ime danas nosi jedan od gradskih trgova.

Povezani članci

3 Komentara

 1. Čovik od Boga poslan u presudnim vremenima, jedan od najvećih među nama kojima je sveti cilj bila neovisna država hrvatskog naroda i svih njenih građana. U par godina stvorio je pobjedničku Hrvatsku vojsku što mu Yugosi nikad nisu oprostili..Slava mu.

  7
  4
 2. Pitajte kanadske hrvate o šuška, iznenaditi ćete se sta se tamo priča o njegovom hrvatstvu. Bogom su dani hrvatski ratnici iz boja, pustite foteljaše.

  4
  4
 3. Je li ono Škorić ćiri iza Tuđmana?
  Škoriću di je križ???

  3
  3
Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button