Branitelji

28. godišnjica miniranja brane i vojne akcije Peruće

Danas 28. siječnja se navršava 28 godina otkako je Hrvatska vojska oslobodila branu Peruću. Tom brzom akcijom je sigurno spriječena katastrofa koja je mogla nastati potapanjem vodom naselja nizvodno uz rijeku Cetinu i ugrozom preko 30.000,00 stanovnika.

Ovogodišnja svečanost održala se jučer u organizaciji Udruge veterana 126. brigade HV-a. Odala se počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju poginulom branitelju Anti Buljanu..

U ranim jutarnjim satima kenijska postrojba UNPROFOR-a se povukla u Vrliku, a neprijateljske snage su započele dovlačiti teško topništvo na prostor oko brane.
Srpske snage su u 10,15 sati 28. siječnja 1993. godine aktivirale eksploziv postavljen u nadzornoj galeriji brane namjeravajući njenim rušenjem stvoriti veliki vodeni val. Naboji su eksplodirali, ali brana unatoč teškim oštećenjima nije popustila što je spriječilo katastrofu velikih razmjera. Rušenjem brane nastao bi vodeni val kojim bi nizvodno sve bilo potopljeno (460 do 500 milijuna prostornih metara vode i materijala).

Splitski Županijski sud u ponovljenom je postupku bivšeg generala JNA Borislava Đukića (72), organizatora rušenja HE Peruća, nepravomoćno osudio na 10 godina zatvora te mu je produljio istražni zatvor.

Đukić je između ostalog osuđen jer je provodeći zapovijedi svojih nadređenih Ratka Mladića i Mile Novakovića, zapovjedio svojim podređenima aktiviranje eksploziva kojim je urušena i oštećena brana HE Peruća.

Borislav Đukić uhićen je sredinom srpnja 2015. godine u zračnoj luci u Tivtu u Crnoj Gori.

Povezani članci

Back to top button