Politika

33 godine državo­tvorne stranke u Sin­ju

Jučer 25. ožujka sinjski HDZ obilježio je 33. obljetnicu utemeljenja u prekrasnom ambijentu hotela Alkar, pred više od dvjesto članova, simpatizera, prijatelja i dužnosnika iz vodstva HDZ-a predvođenih potpredsjednikom stranke Olegom Butkovićem, kao izaslanikom predsjednika Andreja Plenkovića.

Predsjednik HDZ-a Sinj Igor Vidalina pozdravio je nazočne u ime domaćina i čestitao svima ovu veliku obljetnicu i podsjetio na skup održan 24.ožujka 1990. g. gdje je predsjednik Tuđman pred 30.000 tisuća ljudi održao jedan od svojih povijesnih govora uoči predstojećih demokratskih izbora u Hrvatskoj, a što je bio uvod u stvaranje hrvatske države.


Vidalina je posebno zahvalio hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata koji su kako je kazao najtvrđi kamen u temeljima naše Domovine, te osnivačima i utemeljiteljima koji su u ona sudbonosna vremena kada se živjelo u totalitarnom režimu i diktaturi pokazali hrabrost i odvažnost i osnovali sinjski HDZ, a kasnije sudjelovali u svim procesima stvaranja Hrvatske države.
Posebno je ukazao na aktualnu nesposobnost gradske vlasti i gradonačelnika Bulja koji je uveo novi smjer upravljanja gradom – nazadovanje. Dalje je naveo kako se vlast urušava po teretom klijentelizma, nepotizma i korupcije, a Sinj postao rekorder propuštenih prilika i poništenih natječaja, bez novih projekata, iz kojega svakim danom odlazi sve više mladih ljudi. Istovremeno svi oni krucijalni i kapitalni projekti poput Aglomeracije, Veteranskog centra, Centra za socijalnu skrb, kružnog toka, povratka vojske u Sinj 2017 godine, a koji se realiziraju u Sinju plod su i isključivo zasluga Vlade RH prevođene predsjednikom Plenkovićem.
Vidalina je na kraju pozvao na zajedništvo i izrazio optimizam po pitanju vraćanja povjerenja građana i preuzimanju odgovornosti za Grad.

U ime predsjednika Andreja Plenkovića, okupljene je pozdravio Potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković čestitajući obljetnicu i prenoseći pozdrave predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Pobrojao je i naglasio sve one kapitalne, strateške projekte i postignuća koje Vlada RH ostvaruje u teškim i nezabilježenim okolnostima (Pelješki most, LNG terminal, Schengen, Eurozona, rast BDP i kreditnog rejtinga, rast plaća i mirovina, nabavka mlaznih zrakoplova Rafala, 4. paket mjera pomoći građanima vrijedan 1,7 milijardi kuna, ukupno 6,8 milijardi eura ili 51 milijarda kuna od početka Covid krize, itd., itd.). Više puta je potpredsjednik Butković istaknuo stabilnost kao preduvjet ovakvih rezultata Vlade, a na primjeru Sinja i drugih gradova ukazao kako eksperimenti s populistima i demagozima na čelu ne daju rezultate.

Nazočnima su se obratili i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, politički tajnik i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a SDŽ Ante Sanader, te Glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić, svi odreda dajući potporu vodstvu Sinjskog HDZ-a, ističući ostvarena postignuća zbog kojih je Hrvatska demokratska zajednica uvjerljivo prvi odabir građana u svim relevantnim anketama.

Prije svečanosti izaslanstvo HDZ-a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odalo je počast poginulim hrvatskim braniteljima, ratnom ministru Gojku Šušku, te prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu gdje je sinjski gvardijan Fra Marinko Vukman predvodio molitvu odrješenja.

U Glazbenom dijelu programa nastupila je klapa Cetinjani.

Povezani članci

Back to top button