TemeVijesti

500 učenika Osnovne škole Marka Marulića za 500. godišnjicu smrti oca hrvatske književnosti

Osnovna škola Marka Marulića u Sinju se priključila obilježavanju Godine Marka Marulića. U povodu 500. godišnjice smrti velikog europskog humanista i oca hrvatske književnosti Marka Marulića (18. kolovoza 1450. – 5. siječnja 1524.), Vlada Republike Hrvatske proglasila je 2024. Godinom Marka Marulića. Marulićev je rad od iznimnog značaja za hrvatsku književnost, ali i za ukupnu kulturnu baštinu. Njegova su se djela tiskala u najvećim knjižarsko-nakladničkim centrima tog doba, prevodila su se na brojne svjetske jezike te se spominju u svim značajnim katalozima, kao i u biografskim i bibliografskim zbornicima.

Njegovi su duhovni i moralistički spisi na latinskom jeziku stekli europsku i svjetsku slavu. U spomen na dan dovršenja Marulićeve Judite 1501. godine, prvog umjetničkog epa na hrvatskom jeziku, svake godine 22. travnja u Hrvatskoj slavimo Dan hrvatske knjige.

Čitava godina 2024.g. u našoj školi će biti u znaku velike obljetnice. Na školskom igralištu, prema ideji nastavnice hrvatskog jezika Emilije Milanović, pripremljen je natpis MM500, povodom obilježavanja 500. obljetnice smrti Marka Marulića. Učenike smo rasporedili na unaprijed skiciranim obrisima slova i brojeva te je ta njihova koreografija fotografirana dronom. Grupa učenika, pod mentorstvom nastavnice hrvatskog jezika Darije Delije, zajedno je oslikala bijele majice Marulićevim motivima te su ih postavili na improviziranom školskom tiramolu – poručio je ravnatelj Marko Križanac.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button