Kultura

6. Međunarodni kongres o ruralnom turizmu – u Sinju organiziran program pod nazivom Putevima Sinjskih alkara

U organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ i partnera, od 10. do 13. travnja, u Podstrani u Hotelu Le Meridien Lav, održava se 6. međunarodni kongres o ruralnom turizmu, koji je ugostio brojne znanstvenike i stručnjake iz područja ruralnog turizma,

Slogan kongresa je „Ruralni turizam: održiv, digitalan, uključiv“.

Tijekom Kongresa zastupljeni su brojni paneli, okrugli stolovi i radionice, s više od 300 sudionika iz više europskih zemalja.

Nezaobilazni dio Kongresa je i posjet predivnim ruralnim dijelovima Splitsko-dalmatinske županije. Tako su sudionici kongresa 11. travnja posjetili grad Sinj, 12. travnja Split, a 13. travnja planiran je obilazak otoka Braća. U gradu Sinju program je organiziran pod nazivom Putevima Sinjskih alkara. Brojni posjetitelji, sudionici kongresa, u pratnji članova Udruge Sinjskih turističkih vodiča: Marinom Štambuk – Poparić, Nenadom Pavićem, Jelenom Banović i direktoricom Turističke zajednice grada Sinja, Monikom Vrgoč, informirani su o Alkarskom trkalištu, Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji i tvrđavi Grad. U crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske dočekali su ih gvardijan i upravitelj Svetišta, fra Marinko Vukman i župnik fra Antonijo Mravak. Oni su ih upoznali s događanjima na našem prostoru od 14. stoljeća,  dolaskom Slike Majke od Milosti s fra Pavlom Vučkovićem i pukom iz Rame, do čudesne pobjede nad Osmanlijama pod Sinjem, djelovanjem franjevaca na našem području, kao i baštinom koja se nalazi unutar samostana, Zbirkama Franjevačkog samostana, bibliotekom s preko 55 000 naslova, obrazovnom i izdavačkom djelatnosti. Nakon Svetišta, uslijedio je posjet Muzeju Sinjske alke, gdje su ih dočekali alkari i alkarski momci te članice Sinjskih mažoretkinja, ali i brojni članovi KUD-ova iz Sinja i Gata. Okrjepu s lokalnom gastronomijom uz nastup Katice Marinović i Pisme iz naftaline, završili su u Alkarskim dvorima.

Zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli u organizaciji, posebno Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske, Viteškom alkarskom društvu i Muzeju Sinjske alke.

Partneri i organizatori ovog 6. međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu, pored Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“, bili su:

Agronomski fakultet u Zagrebu  

Balkan Environmental Association

Ekonomski fakultet u Splitu

Ekonomski fakultet u Zagrebu

Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“

Institut za turizam

Splitsko-dalmatinska županija

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije

Veleučilište u Virovitici

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak

S poštovanjem, Monika Vrgoč – Direktorica Turističke zajednice grada Sinja

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button