TemeVijesti

65 milijuna kuna Splitsko-dalmatinskoj županiji za opremanje i obuku hitnih službi!

http://www.rera.hr/

Kroz poziv za strateške projekte iz programa prekogranične suradnje INTERREG Italija – Hrvatska, odobren je još jedan novi projekt pod nazivom FIRESPILL. Nositelj i vodeći partner projekta koji okuplja ukupno 14 partnera iz Italije i Hrvatske, uključujući Splitsko-dalmatinsku županiju, je Javna ustanova RERA S.D.

Cilj projekta je povećanje kapaciteta organizacija hitnih službi u svrhu poboljšanja prekogranične učinkovitosti kod rješavanja prirodnih katastrofa i katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem, smanjujući izloženost stanovništva utjecaju opasnosti te povećavajući sigurnost hrvatskog i talijanskog Jadranskog bazena poboljšavanjem mjera i instrumenata za prevenciju i upravljanje u hitnim slučajevima.

Foto: Veljko Martinović

Unapređenje operativnih sposobnosti hitnih službi osigurat će se nabavkom sigurnosne opreme, hitnih vozila na kopnu i moru, mobilnih zapovjednih i upravljačkih jedinica, komunikacijskih sustava i uspostave Centra za naprednu obuku za vatrogastvo i civilnu zaštitu. Sjedište Centra Splitsko-dalmatinske županije biti će u Vučevici, odakle će se koordinirati, ali i educirati i osposobljavati osoblje u području zaštite od prirodnih i drugih nesreća, a predviđena je izgradnja i opremanje simulacijskih objekata, organiziranje vježbi, seminari za naprednu obuku (prekogranična razmjena znanja), pokazne vježbe spašavanja civila itd.  Centar za naprednu obuku za vatrogastvo i civilnu zaštitu imat će svoju ispostavu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u Kuli Norinskoj, čija je svrha također prevencija od požara i ostalih opasnosti na području doline Neretve i okolice.
Ova će dva Centra u Hrvatskoj uspostaviti trajnu prekograničnu suradnju s Trening-parkom Belvedere di Fabriano (regija Marche) u  Italiji koji će svoju infrastrukturu također unaprijediti iz ovog projekta.

Predviđeni proračun FIRESPILL projekta je 120 milijuna kuna, od čega se oko 65 milijuna kuna odnosi na aktivnosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a trajanje projekta je 33 mjeseca.

Foto: Veljko Martinović

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button