PolitikaTeme

7. izvanredna sjednica Gr. vijeća. Miro Bulj otkrio „udruženi zločinački poduhvat“… Dr.Jadrijević „ne zna“ veličinu jahaće dvorane…

Završena je 7. izvanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja, na kojoj su vijećnici po drugi put ove godine raspravljati o Otvorenom postupku javne nabave za izgradnju Interpretacijsko-edukacijskog centra Sinjska alka s parkiralištem.

Sjednici nije prisustvovala gradonačelnica Kristina Križanac koja je našla za shodno da ne treba prisustvovati izvanrednoj sjednici niti ona niti stručno povjerenstvo i o tome netom prije sjednice obavijestila potpredsjednika Gradskog vijeća Anđelka Bilandžića. Ovaj potez gradonačelnice je politički nesmotren i bahat u duhu „lex šerifa“ iako su sjednici prisustvovala dva dogradonačelnika. On samo dodatno nanosi štetu cijelom projektu i dovodi ga u stanje upitnosti, a u sumnje nečasnih radnji da i ne govorimo.

Sjednici je prisustvovao i novoizabrani član stručnog povjerenstva Anđelko Šegvić.

Prvi se za riječ u ime predlagatelja javio predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Stipe Perić i naglasio da nije dobro da gradonačelnica Kristina nije htjela prisustvovati sjednici da brani postupak javne nabave i to ovaj projekt stavlja u položaj netransparentnosti, što u javnim projektima može biti pogubno. Nada se da će današnja sjednica donijeti mnoge odgovore na koje čekaju gradski vijećnici i sinjska javnost.

 

Kao drugu predlagatelj javio se nezavisni vijećnik Zvonko Maras i upozorio da mi kao vijećnici nismo imali svu dokumentaciju na uvid, suprotno od onoga što vijećnicima i cijeloj javnosti prezentira gradonačelnica Kristina. Povjerenstvo je radilo suprotno natječajnoj dokumentaciji i učinilo je da svojim djelovanjem i odlučivanjem kompromitira cijeli projekt. To se ne smije više ponavljati i Grad mora imati garanciju da se projekt na ovakav način više ne ugrožava. Ukoliko ima potrebe treba nastupiti prema institucijama države uključujući i DORH.

Za repliku se javio vijećnik HDZ-a Marko Križanac i ponovio svoje stajalište da prvo povjerenstvo nije odlučivalo o ničemu nego je odluke donosio „netko u Zagrebu“. Sada izražava zadovoljstvo da je „Zagreb ovdje“ i da je preuzeo odgovornost za čitavi projekt.

Kao jedan od predlagatelja javio se i  vijećnik MOST-a Joško Kontić koji je naveo da je cijeli postupak netransparentan, vođen neodgovorno, šteta je već napravljena i u financijskom smislu, da će projekt biti nastavljen ali i da moramo biti svjesni da projekt godinu dana se nije makao s mjesta. Naveo je da neki članovi povjerenstva nisu znali za sve, što je nedopustivo i nije dobro. Trebali bi razmisliti da Gradsko vijeće uputi Upravni nadzor na Projektom kod nadležnog  Ministarstva.

Vijećnik Kontić je ujedno replicirao vijećniku Stipislavu Jadrijeviću na izjavu da se vijećnici praktički slažu u pogledu stanja cijelog projekta „doktore mi se ne slažemo ni u čemu, ne slaže se ni vaša lista koja sada sjedi na različitim mjestima u Gradskom vijeću“.

Vijećnica Ivana Šabić izjavljuje da odgovornost nose svi članovi povjerenstva. Imamo četiri specijalista javne nabave u povjerenstvu, ujedno i gradonačelnica Kristina ima titulu specijaliste javne nabave i kako su svi oni uspjeli sve ovo dovesti do ovog lošeg stanja. Na to se referirao g.Šegvić koji kaže da su ti certifikati samo forma i da se to položi u jednom danu. Replicirao je i vijećnik HDZ-a Marko Križanac da nam je sada jasno da Grad ima svu silu specijalista javne nabave i da to košta grad desetke tisuća kuna a certifikat može imati samo jedan zaposlenik i samo on zadovoljava zakon i formu da u postupku bude jedan specijalista javne nabave.

Vijećnik Miro Bulj je izjavio da nismo dobili odgovore na sva pitanja i cijeli proces je kontaminiran, radi se o postupku koje je provelo povjerenstvo u kojem je i dogradonačelnik Glavan koji prisustvuje sjednici ali nema ostalih članova da ih pitamo tko je mijenjao kriterije. G.Glavane molim da odgovorite, tko je mijenjao kriterije. Dogradonačelnik Glavan odgovara da ne zna „ja sam saznao iz medija da su mijenjani kriteriji“. „Ja sam potpisao odabranu firmu Kamgrad d.o.o iz Zagreba, ali nemam pojma o javnoj nabavi“ (istu konstataciju da nema pojma o javnoj nabavi je izjavio na protekloj sjednici i dr.Jadrijević“). Dogradonačelnik Glavan je ujedno izjavio da mu je laknulo kad je stigla obustava jer ne želi da se na njegovo ime vežu negativne konotacije. Ujedno je izjavio da svima vjeruje i lako ga prevariti, da je dobio poruku da se sutra otvaraju ponude i to je to. Glavan je ujedno izjavio da natječaj ide za mjesec i po…

Miro Bulj je nakon ovoga izjavio da je ovo udruženi zločinački poduhvat i da je za 10 milijuna kuna odabran skuplji projekt.

 

Vijećnik SDP-a Nikola Vučković je u svom izlaganju istakao da iako nismo dobili odgovore na ključna pitanja poput: tko je mijenjao kriterije javne nabave i zbog čega je uopće izgradnja obične jahaće hale bila predmetom kompleksne javne nabave, na temelju svih saznanja, ne mogu se oteti dojmu da se radilo o pogodovanju tvrtki iz Zagreba. Mislim da tek sada dolazi u pitanje realizacija integriranog projekta “Sinj u sridu” i plaćanje skupih penala, ali ne zbog ne izglasavanja proračuna, kako je svojedobno tvrdila gradonačelnica Križanac, već isključivo njenom krivnjom zbog toga što je u pojedinim postupcima ovaj projekt bio netransparentan i nepravilan. Po zapovjednoj odgovornosti ona mora podnijeti ostavku zbog ovako lošeg i po Grad Sinj štetno odrađenog posla. Nažalost, priča oko jahaonice nije usamljena te ovdje vidim obrazac po kojem se radilo i na izgradnji prve gradske sportske dvorane.”

Za riječ se javio i vijećnik HDZ-a Marko Križanac koji je dr. Stipislava Jadrijevića zamolio da mu odgovori na kojem točno dijelu hipodroma će se graditi jahaća dvorana i kolika je ukupna površina te dvorane i ako mu da pozitivan odgovor da je on tada siguran da će sa projektom biti sve u redu jer je dr. Jadrijević upoznat sa Projektom kao član povjerenstva. Nažalost dr.Jadrijević je rekao da nema potrebe da mu odgovori na to pitanje i tu se potvrdio prijašnji stav dr.Jadrijevića da on nema pojma o projektu.

Na to je Križanac kazao kako mu je onda sve jasno i da je Projekat u opasnosti kad glavni čovjek grada još uvijek o projektu ne zna ništa. U svom izlaganju vijećnik Marko Križanac je naveo kako je Grad Sinj uspio što niti jedan grad ili općina u Hrvatskoj nije – da sa svojim novcem ne napravi gradsku sportsku dvoranu i da s europskim novcem ne napravi jahaću halu“. To je uspjelo samo izvršnoj vlast na čelu s gradonačelnicom Kristinom Križanac i Nezavisnoj listi dr. Jadrijevića“. Ovo je ujedno i jedinstven slučaj da se izvršna vlast jednog grada natječe da plati više ponuditelju te kako to u politici vodi prema mitu i korupciji. Napomenuo je da se to već događalo sa C-montom, parkingom kod pravoslavne crkve, Kukuzovac zonom i tako dalje.

Vijećnik Križanac je replicirao dr.Jadrijeviću da na Ankicu Panzu sada svaljuje svu odgovornost  i baca je u političku jamu kada je sve krenulo ukrivo. Ujedno izjavljiva da je Ankica Panza za dr.Jadrijevića godinama radila i što treba i što ne treba, a sada je se odričete. To je politička sramota kako sada perete ruke od svega, kazao je Križanac Jadrijeviću.

Gradonačelnica Kristina je kriva, ona je izabrala povjerenstvo, Ankicu Panzu branila je do samog kraja i kada je ova nudila ostavku na sve funkcije, gradonačelnica je javno izjavljivala da je neće prihvatiti.

Javio se i dr.Jadrijević koji je kako je gore navedeno svu odgovornost prebacivao na stručno povjerenstvo koje su u većini sačinjavali zaposlenici Gradske uprave. NL dr.Jadrijevića sada reagira na stanje i stavlja prave ljude u novo povjerenstvo. Dr. Jadrijević ponovno izjavljuje da je ovo pljuska Gradu Sinju i da je dosadašnji postupak kompromitiran.

Dr.jadrijević nije prisustvovao većem dijelu sjednice jer je više puta napuštao sjednicu i nije na kraju prisustvovao glasanju. Razlozi za ovakvo ponašanje dr.Jadrijevića nam do sada nisu poznati.

Nakon čitave rasprave uzela se pauza na kojoj su se usklađivali stavovi koji su pretočeni u Zaključak koji je i na kraju usvojen većinom glasova bez tri glasa NL dr. Jadrijevića.

Filip Klarić Kukuz iz NL dr.Jadrijevića je podnio svoj amandman na predstavljeni Zaključak i predlaže da se točka broj 3. izmijeni i da se uglavi kako je svaki gradski vijećnik koji smatra da postoji kazneno djelo dužan to prijaviti pa neka svatko tko smatra da postoji kazneno djelo to i prijavi nadležnim službama. Gradski vijećnici nisu prihvatili amandman i ostavili su da to bude u nadležnosti Gradskog Vijeća.

Za napomenu novi članovi Povjerenstva su: dr.Stipislav Jadrijević, Anđelko Šegvić,  Denis Glavan, Zlatko Ugrin i Sanja Bešlić.

Povezani članci

2 Komentara

 1. Moć ovog portala leži u tome što sad i FERATA mora detaljno izvještavat sa sjednica gradskog vijeća,pa smo napokon počeli dobijat punu informaciju i pravu istinu o našoj vlasti na čelu s dr. Jadrijevićem i Kristinom. Gospodo, nema nazad, sve se zna i dozna! Duboke džepove ste sašili!

  22
  19
 2. Kristina je dok je trajala Sjednica bila u svojoj kušaoni i vozala se nakon sa gradskim autom Superbom po gradu.

  Jadna majko moji sinjani.

  15
  2
Back to top button