Ostalo

89. rođendan akademskog kipara Stipe Sikirice

Akademski kipar Stipe Sikirica danas slavi svoj 89. rođendan. Njegove skulpture koje su obilježile javni prostor Sinja, nisu samo estetski ures Grada, nego nas uče našoj povijesti i kulturi. Na vratnicam crkve Čudotvorne Gospe Sinjske likovnim jezikom ispisao je povijest Sinjana i dolaska slike Majke Božje iz Rame, skulpturom ”Na izvoru” (poznatija kao Luca) zauvijek je ovjekovječio, u liku žene, povezanost ovog kraja s pitkim izvorima vode, kao jednim od najdragocjenijih prirodnih resursa koje čovjek ima i o kojem ovisi njegova egzistencija, ”Spomenik alkaru” utjelovljuje čojstvo i junaštvo, toliko puta iskušavano i iznova potvrđivano kroz brojne ratove na ovim područjima, do skulpture prve postaje Križnog puta na Starom Gradu, kojim nas podsjeća na ukotvljenost ovog narodu u kršćanski civilizacijski krug.

Sikirica je također jedan od najvećih donatora Grada Sinja. Da podsjetimo, autor je donirao svoju cjelokupnu umjetničku ostavštinu Gradu Sinju i kako sam umjetnik često napominje – narodu Cetinskog kraja.

Stipi Sikirici želimo od srca sretan rođendan i još jednom veliko hvala što je naš grad Sinj učinio humanijim mjestom za život.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button