PolitikaTeme

MOST se „raspada“ u Županiji SD – Miru Bulju „uteklo“ pet vijećnika iz skupštine

Smanjuje se politički „teritorij“ MOST-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji, čak pet vijećnika iz Skupštine Splitsko-dalmatinske županije koji su dosad djelovali u Klubu Mosta, osnovalo je svoj Klub vijećnika Nezavisne liste mladih (NLM), čiji je osnivač i predsjednik vrgorački gradonačelnik Ante Pranić. Inače su Pranića, MOST-ovci Miro Bulj i Nikola Grmoja nosili na „ramenima“ po Hrvatskoj kao primjer dobrog načelnika koji kao nezavisni gradonačelnik vodi Vrgorac u dobrom smjeru, ujedno kao najvjernijeg pripadnika MOST-a, kojeg je Ivan Kovačić pustio u saborske klupe kao svoju zamjenu, tako da ovo Praniću nije izvorni mandat saborskog zastupnika.

No politika je okrutna, s MOST-om Pranić nije dobivao ništa za Grad Vrgorac, nije vjerojatno htio više u ime MOST-a „pljuvati“ po državnim institucijama, a sada kada su doživjeli potop na Euro izborima i postali ekstremni u svojim stavovima, utekao je glavom bez obzira, jer poput Sinja i Vrgorac ne može od svog proračuna ni „pučku feštu“ napraviti bez sredstava iz Županije i države.

Dapače, bili smo svjedoci da je sva sila MOST-ovaca pohodila puno puta Vrgorac i nesmiljeno trošila Praniću „ono malo janjaca“ što je ostalo u Zagori (a Vrgorcu nisu donijeli ništa) i to upravo onih janjaca kojima se MOST koristio u svakoj kampanji da su ih „tamanili“ hrvatski ministri i ini političari.

Ivana Ninčević-Lesandrić, je nezavisna saborska zastupnica koja djeluje u Klubu Mosta i koja sada još i više nakon izbornog fijaska, izričito naglasava da nije članica MOST-a.

Što je ostalo od MOST-a?

Jedina politička agenda koja je još ostala, barem netom nakon Euro izbora, na čvrstim pozicijama MOST-a i da će i dalje biti najčvršća oporba gdje god djelovali su osovina Bulj-Grmoja. Međutim “lako zapaljive, ideološke i prizemne teme” su jednokratne i hrvatski narod ih ipak prepoznaje kao štetne. Sve manje i manje uglednika MOST-a u medijima zastupa stavove i naslikava se s Grmojem, Buljem i Petrovom i polako brišu svoju MOST-ovu povijest, a obične članove, ma tkoga briga za njih što su vjerovali da je ovo treći politički put. Dominantno dvostranački politički sustav trenutno i dalje nema ozbiljnu i stabilnu trećeputašku opciju. MOST je već nekoliko puta dobio respektno povjerenje građana, da bi se odmah organizacijski urušili pod teretom ozbiljnog i odgovornog političkog rada. Imamo i drugih primjera poput HDSSB-a, ORAH-a, raskol Živog Žida, Laburista… da ne spominjemo političke Frankestaine u posljednja dva mandata u Saboru.

Ujedno smo svjedoci da ovih dana i Miro Bulj mijenja koliko toliko retoriku, nema više u rukama „mašklina, srpova i čekića“ vraća se svojim političkim počecima, ekologiji, zaštiti voda, kanalizaciji, rudokopima, šišmišima….. Je li zakasnio, pokazati će vrijeme.

Gdje je Sinj u svemu ovome?

Pranić je očito izlaskom iz MOST-a pogodio u „sridu“, u našem nedavnom članku „Poduzetnički centar Sinj dobio 50.000,00 kuna od Županije SD“, Pranićev Vrgorac je dobio najviše sredstava, a navodno se Vrgorcu smiješe još pozamašni milijunski iznosi potpore.

Sinjani su na Euro izborima najviše glasova dali MOST-u i Miru Bulju, što je politički gledano Bulju odličan rezultat, ali je pogubno za Grad Sinj. Pogledajmo samo Trilj, Otok, Dicmo, Hrvace i Vrliku, svi dobivaju više po svim osnovama nego Sinj. U Sinju se MOST raspao puno prije, odlaskom gradskih vijećnika Kontića i Šušnjare, nego se to danas počelo događati MOST-u na svim razinama. Svjedoci smo nedavne sjednice Gradskog vijeća Grada Sinja kada gradonačelnici Kristini Križanac nedolaze kao potpora dogradonačelnici Zlatko Ugrin i Denis Glavan,a Miro Bulj je bio s njima na vlasti godinu dana i to se raspalo. O tome da je dr. Stipislav Jadrijević „napuštao“ Grad Sinj i građane i ne pamti se kada je zadnji put bio u Gradu Sinju, a voditelj je sinjske politike, sada nećemo trošiti puno riječi. Ionako će se pojaviti dva mjeseca prije lokalnih izbora prodavati po četvrti put „maglu“ sinjanima. Ta kvorum se na zadnjoj sjednici Vijeća nije mogao skupiti.

Quo Vadis (kamo ideš) Sinju grade?

Stari sinjani su i kroz Alku i kroz svjetovnu i crkvenu vlast uvijek znali i umjeli donijeti neku dobrobit svome gradu, danas više nije tako. Većini dužnosnika hrvatske države se od pojedinih političkih opcija Sinja poručuje da nije dobrodošla u Sinj, a oni drže političku i gospodarsku moć i naravno kada negdje nisi dobrodošao da tamo nećeš ništa ni donijeti. No to je demokracija, mi biramo one koji svako potencijalno ulaganje u Sinj, posebno privatno, gledaju kao prijetnju jer nema im u tome dijela “kolača”. Kada se u Sinju bude glasalo ZA a ne PROTIV, onda možda i krene Sinj naprijed kao centar Cetinske krajine. Pogledajmo samo Kalmetu u Zadru, Šipića u Trilju ili Obersnela u Rijeci. Kako stvari stoje Sinj će se načekati svog političkog “slavodobitnika”.

Povezani članci

6 Komentara

  1. Eno Mira taman se gleda dignit ručat u saboru…Sidi jadan on i Grmoja sami od Mosta u, saboru… O krenite HRT4… Slika govori tisuću riječi…

    12
    1
  2. A kako nas je Miro privario svaka mu čast. Nikome nije pomoga samo sebi grabi. Ruži i sramoti Sinj. Jadno.

    9
    1
  3. Pazite šta pišete miro vas čita i spominja je na viječu nikidan 😂

    7
    1
  4. Iz kumpira izašao u njih će se i vratiti. Jedino što je sad bogatiji za koji milion. Ima pjesma za mira i grmoju: RAMBO AMADEUS izvodi pjesmu “ČOBANE VRATI SE OVCE TVOJE NEMOGU BEZ TEBE””””””

    9
    1
  5. Most je bila jedina šansa za HR, ništa ostaje domoljubna velika stranka da nas hebe do kraja, samo eto puno ljudi to ne vidi a puno ih izravno dobro živi neradom od te velike domoljubne stranke.

    7
    3
Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button