Vijesti

Završen sastanak u Zagrebu na temu „vrgoračkog smeća“ s ministrom – odlaganje ipak na Mojanku?

Po neslužbenim informacijama koje imamo, završen je sastanak u Zagrebu na temu „vrgoračkog smeća“ čije je deponiranje pokušano na sinjskoj Mojanki.

Sastanku su nazočili saborski zastupnik i triljski gradonačelnik Ivan Šipić, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, Ivana Živaljić, direktorica Čistoće CK d.o.o. kao i suradnici ministra Tomislava Ćorića.

Na sastanku je bilo riječi o čitavom slučaju i ministar je svjestan ukupne situacije oko vrgoračkog smeća. Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić je prije godinu i po znao da će do ovog dana doći i nije ništa napravio po ovom pitanju u svom Gradu, da se ublaži ova situacija i sada imamo vrgoračko smeće po tuđim deponijama.

Ministar je najavio da će u četvrtak imati sastanak s Antom Pranićem i da će u petak vjerojatno biti nađeno rješenje za ovaj slučaj.

Jedan od scenarija, koji je i najizgledniji, je da postojeća odlagališta solidarno prihvate vrgoračko smeće i traži se model kako to sprovesti.

Napomena je da su gradovi i općine potpisivali ugovore u kojima su prihvatili sredstva za sanaciju svojih odlagališta i da su potpisali da će prihvaćati i smeće onih lokalnih jedinica koje nisu do sada odlagali svoje smeće u tim odlagalištima, jer je to solidaran način rješavanja ukupne situacije oko odlaganja otpada.

Očito je sada da je i Grad Sinj potpisao takav ugovor i nije se čuditi što je inspektor izdao rješenje o odlaganju vrgoračkog smeća u sinjsku Mojanku.

Tko je potpisao, kada i kakav je taj ugovor, javnost bi trebala znati i taj ugovor treba prezentirati javnosti. Na vlasti u Sinju prilikom potpisivanja ugovora su NL dr. Jadrijevića i gradonačelnica Kristina Križanac i biće zanimljivo saznati tko je i kakve obaveze preuzeo da bi vrgoračko ili bilo čije drugo smeće došlo na sinjsku Mojanku.

Čudno je i to da Ante Pranić nije obavijestio svog „kolegu“ Mira Bulja što se sprema sinjskom kraju od strane vrgoračkog smeća, jer je sada jasno da je to određeno već duže vrijeme da se deponira na Mojanku, samo je rješenjem to i potvrđeno. Očito je da mještane Brnaza i Turjaka čeka neizvjesnost u danima koji slijede. Samo njihova povezanost i organiziranost ih može dovesti do situacije da imaju najmanju moguću štetu za okoliš i svoje zdravlje, neznajući kada i kako će doći trajno rješenje.

Povezani članci

10 Komentara

  1. Klasični ping-pong hrvatske političke scene koju poprate naivni i nevini navijači u obliku naroda! Svi prebacuju lopticu od jednog do drugog pa prema trećem, četvrtom… Još mi je najjači dubokoumni stav župana da je “to problem lokalnih jedinica”! A da su Sinj i Vrgorac napravili nešto dobro, onda bi i župan bio ponosan i utrpao svoje zaslužno dupe!

  2. Ako smo već u toj EU, pa pratimo malo trendove i tehnologiju te EU! Eto spomenuo sam župana, pa zašto on nebi potegao do neke pokrajine u Austriji ili Njemačkoj da vidi kako su ti “svemirci” riješili probleme smeća, te angažirao ljude koji bi to predstavili lokalnim vlastima, “panjevima” i svima ostalim žiteljima, kako bi na opću korist jednom zauvijek riješili probleme smeća!

  3. Ajde lipo nek smeće ide na svaki okolni deponij i svaki dan se mijenja adresa, pa nikome neće bit velika količina i svi će primit po malo, s time da cijena dovezenog smeća bude po troduplo većoj cijeni od lokalne, tako da lipo mještani kojima njihov gradonačelnik nije riješio deponij,plaćaju skuplje smeće, a smeće di se dovozi zarade troduplo.. I ne bi bilo velikih problema…

  4. Išli su se samo najist, riješili nisu ništa a od njihovih kompromisnih rješenja nam se se…e. Ajte ća da vas naše oči ne vide. Lažljivci lažljivi.

  5. Bulj i Jadrijevic nisu postojali politički do prije 6-7 godina, tko je odluci da smeće okolnih općina ide u Sinj prije njih? Bulj bar zjace prid kamionima kad dodju na mojanku.
    Dok budemo dali da triljsko, otočko, dicmanjsko i hrvatacko smecec ide na mojanku pokušavate će i drugi. Dok Trilj razvija zonu mi gušimo svoju njihovim smećem. Ko je tu lud?

    3
    1
  6. Senior o čemu ti pričaš dr Jadrijević je na vlasti od 2009.g. i Miro je tada bio vijećnik, pokojni Nilola Tomašević od 2005.g. Neka izađe Ugovor na vidjelo da vidimo ko je potpisa za vrgoračko smeće pa će bitz sve jasno

  7. Đapiću, ne mudruj i ne priskaci od mene napisano. Nisi odgovorio ko je 90ih dozvolio da okolne općine koje su otkantale Sinj, mogu smeće slati nama Sinjanima? Kako bi bilo da pola zarade od elektrana šalju u Sinj kad nas vec svaki dan zatrpavaju tonama svog smeća. I sad Vrgorac ne može a tih pet općina mogu. Još malo uvaliti će nam još nečije smeće kad smo široke ruke 30 godina.

    4
    1
  8. Nema 90 jer je to zajednička firma i zajednički odlaže smeće. Grad sinj i svi u njegovoj politici su u zadnji 10 godina dozvolili ponovno tovare je smeća. Sjećamo se da je to prekinuto bilo hrvace u otišić. Otok u imotski itd. A onda ovi novi na vlasti dozvolili ponovno i izgubili priliku davih otkantamo….

  9. Evo, o ovome ja pričam! Seniore, kako bi bilo da su dicmanjani branili Dicmo, otočani Otok, a vrgorčani Vrgorac??? Po tebi bi izgleda bilo najbolje da svaki zaseok bude jedna zasebna i eventualno autonomna općina koja će o svemu samostalno odlučivati, pa tako i o usr..om smeću! Zavadi pa vladaj! Evo, zavadili su i vladaju! A kako bi bilo malo izađemo iz vlastitog JADA i da za promjenu jedni drugima pomognemo???

  10. Miro, deponij u Sinju, 25000 ljudi, a direktorica čistoće iz eko čistog Trilja. Otočani crtaju priko Sinja obilaznicu prema Splitu. Dicmo nije dalo direktni spoj križiće kukuzovac buduće brze ceste već je ucrtalo neku svoju kružno zaobilaznu cestu koja je duža i od d1, tj. u st ćemo putovati vise kilometara nego danas. Zna se koja je okolna općina prisvojila alku. Bilo bi lipo surađivati, ali ovako je Sinj nista, vrte ga okolne općine kako im pase.

Back to top button