Kultura

Večeras koncertni projekt ”Otvoriti krletku” Branimira Norca

U ponedjeljak 26. srpnja navečer, u 21 sat u Galeriji Sikirica održat će se koncertni projekt ”Otvoriti krletku”, našeg iznimno hvaljenog i nagrađivanog klarinetista, multiinstrumentalista i kompozitora, sinjanina Branimira Norca.

Naslov koncerta nadovezuje se na kompoziciju ”Krletka za proljeće”, koju je Norac napisao prije tri godine uglazbljujući svoje dnevničke zapise. Radilo se o procesu prebacivanja latiničnog pisma u brajevo, a zatim uglazbljivanja točkica brajevog pisma kako bi se od jezičnog značenja dobilo glazbeno. Time je autor pokušao konzervirati doživljaj jednog životnog razdoblja prevodeći ga u jezik/zvuk umjetnosti. Svaki stavak kompozicije odgovarao je jednom datumu u dnevniku, a svaki datum dobio je svoj akord. Koncert ”Otvoriti krletku” polazi od tih, prethodno zapisanih kompozicija za klavir i klarinet, ali uz improvizaciju i eksperimentiranje s ”novom” glazbom, što na simboličkoj razini utjelovljuje ljudsku i životnu misao o želji za otvaranjem, nečim novim, drukčijim, ali istovremeno i strah od promjene. Upravo tako se i umjetnik otvara nečem novom – iako akademski obrazovan i nagrađivan kao klarinetista, na koncertu će Norac svirati i klavir, premda, kako kaže, prema tom instrumentu uvijek gaji strahopoštovanje i osjeća zadršku.

Koncert ”Otvoriti krletku” u ožujku ove godine izveden je u Zagrebu i pobrao je izvanredne kritike publike i stručne javnosti, ali ipak kaže, najteže i najljepše je nastupati kod kuće.

Povezani članci

Back to top button