Vijesti

Sinj je spreman za CRO Race

Sinj je domaćin treće etape međunarodne biciklističke utrke CRO Race​ koja se po sedmi put održava u Hrvatskoj. Prolazeći kroz gradove, nacionalne parkove i parkove prirode, ova utrka istovremeno promiče biciklizam i turistički potencijal Hrvatske.

Start utrke iz Sinja označit će pucnjevi mačkula s tvrđave Grad točno u 13 sati, dok će program na Pijaci početi u 12 sati.

Gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj pozvao je sve sugrađane, Sinjane i Cetinjane da svojom nazočnošću pruže potporu biciklistima i pokažu gostoljubivost svojstvenu za Sinj i Cetinski kraj.

„Ova utrka je izuzetno važan projekt za sve nas. Prikazat ćemo turističke potencijale, kulturnu baštinu, ulice i gastronomiju Sinja i Cetinske krajine cijelom svijetu. S obzirom na to da će utrku izravno prenositi 130 televizijskih kuća, ovo će biti povijesna promocija našeg grada. Pokazat ćemo sve potencijale, od rijeke Cetine, aerodroma s letjelicama i padobrancima, Hipodroma do alkara i alkarskih momaka. Gledatelje u više od 190 država upoznati ćemo sa Svetištem Čudotvorne Gospe Sinjske, Kamičkom,​ tvrđavom na kojoj se odigrala naša povijesna bitka, uz naše Sinjane i Cetinjane, koje očekujem u velikom broju, priredit ćemo gledateljima najljepši start u povijesti CRO Race-a’, poručio je sinjski gradonačelnik Miro Bulj.

Utrka  u naš grad i​ zemlju dovodi neke od najjačih timova. Čak šest tomova dolazi iz najvišeg ranga klasifikacije Svjetske biciklističke federacije, a među njima su poznata biciklistička imena od kojih najaktualniji 25-godišnji Danac, Jonas Vingegaard, ovogodišnji pobjednik Tour de Francea, kojemu će ovo biti prva utrka nakon osvojene najveće utrke na svijetu.

Zamjenik gradonačelnika i koordinator utrke za Sinj Denis Bobeta ističe kako je u Sinju sve spremno za ovaj povijesni dan u kojem će se Sinj moći predstaviti sa svim svojim ljepotama.

‘Organizacija je jako zahtjeva, iziskuje više od 100 volontera, sigurnost biciklista treba biti na visokoj razini i to smo omogućili. Sve ceste kojima će prolaziti utrka smo osigurali, vjerujem kako će i naši građani doći u velikom broju. Utrka će krenuti u 13 sati ispred Crkve, s Trga kralja Tomislava, preko Vrličke ulice, Zagrebačke, Vukovarske, Splitske, preko Alkarskog trkališta, te će Brnaškom biciklisti voziti ponovno isti krug te od rotora krenuti u leteći start. Cijeli grad će biti sniman videokamerama iz helikoptera, auta, snimat će se i dronovima. Prikazat ćemo Sinj u najboljem izdanju’, poručio je Bobeta.

Zbog CRO Race utrke na kojoj će sudjelovati više od 150 biciklista, danas od 12 sati i 30 minuta​ do 13 sati i 30 minuta u Sinju će bit će zatvorene sljedeće ulice: Vrlička ulica – D219 Vrlička ulica – D1–D219 Zagrebačka – D1 Vukovarska – Splitska – Alkarsko trkalište – Brnaška ulica – Splitska – Bana Jelačića – D1 Čvor Križice (Dugopolje) i dalje ceste prema Splitu i Primoštenu gdje je i završetak ove etape utrke.

Posebna regulacija prometa bit će i na drugim područjima gdje se vozi utrka do 17 sati i 30 minuta te će se ograničenje prometa na navedenim dionicama vršiti uz nazočnost djelatnika MUP-a i predstavnika organizacije.

Iz HAK-a su upozorili sudionike u prometu da su, iako se biciklistička utrka održava u uvjetima normalnog odvijanja prometa s povremenim zaustavljanjem prometa neposredno prije nailaska i prolaska biciklista, moguća zaostajanja biciklista koja sudjeluju u manifestaciji pa je potrebno povećati oprez i obratiti pozornost na bicikliste u prometu.

Iz policije su pozvali sve vozače motornih vozila koji se nađu na pravcu održavanja biciklističke utrke da postupaju po uputama i zapovijedima policije i drugih osoba u organizaciji, odnosno da uspore i zaustave vozila do prolaska biciklista.

 

Budući da trase utrke voze većinom po državnim cestama i glavnim prometnim rutama policija napominje kako će kompletan promet koji se odvija tim dionicama u smjeru kretanja biciklista od samog starta biti usporen, u skladu s kretanjem biciklista, odnosno oko 40 – 50 km/h. S obzirom na to da će staza biti osigurana od strane predstavnika MUP-a, neće biti moguća pretjecanja ni propuštanja prometa, pa samim time postoji velika vjerojatnost da će doći do kašnjenja autobusnih linija koje prometuju tim dionicama.

Povezani članci

Back to top button