Vijesti

Demografska konferencija – Županija ima jedinstven paket demografskih mjera

Splitsko-dalmatinska županija i Slobodna Dalmacija organizirali u Imotskom konferenciju “Demografska obnova Dalmatinske zagore”.

“Kroz panel raspravu je vidljivo koji su sve benefiti života u Dalmatinskoj zagori, ali i zbog čega sve mladi odlaze iz ovih krajeva. Nama u Splitsko-dalmatinskoj županiji pokazala je smjer gdje se trebamo korigirati i što to ispravno radimo u svojim nastojanjima da popravimo demografsku sliku naše zagore. Zato hvala svim panelistima. Posebno sam sretan što su među panelistima bili i korisnici naših programa, ali i što su kroz raspravu iz gledališta sudjelovali i oporbeni vijećnici iz naše Županijske skupštine”, izjavio je župan Blaženko Boban.

Jedan od panelista bio je i predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Hrvatskoga sabora, Marko Pavić. On ističe kako mu je zadovoljstvo što je za konferenciju o demografiji odabran upravo Imotski. “Ova tema je puno šira od izgradnje vrtića i potpore novorođenima, što Vlada, Županija i gradovi svakako rade. Ova tema uključuje osiguravanje zaposlenja, cesta, brzoga interneta i opstanka mladih ljudi”, smatra Pavić.

Panelist je bio i zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić, koji je podsjetio kako upravo Županija ima cjelovit paket demografskih mjera. “Rasprava je bila konstruktivna. Utvrdili smo određene hendikepe u djelovanju svih dionika na usporavanju demografskoga pada. Ono što naša županija provodi po pitanju demografije je jedinstven paket mjera. Podupiremo i pozdravljamo mjere Vlade Republike Hrvatske usmjerene na izgradnju vrtića. Čuli smo da je u Republici Hrvatskoj dvije milijarde kuna uloženo u gotovo 500 vrtića u posljednjih 5 godina”, rekao je Šošić i zaključio kako Splitsko-dalmatinska županija čini sve kako bi brojke iz posljednjega popisa stanovništva preokrenula na pozitivnu putanju.

Uz Šošića i Pavića panelisti su bili gradonačelnik Trilja Ivan Bugarin, načelnik Općine Primorski Dolac Joško Dujmović te korisnica županijskoga programa “Tu je tvoj dom” Nela Šućur.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button