Vijesti

Svjetski dan darivatelja krvi – 14. lipnja

Dana 14. lipnja 2023. godine u cijelom svijetu obilježit će se Svjetski dan darivatelja krvi. Ovaj je dan službeno proglašen 2005. godine na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini.

Slogan ovogodišnje kampanje Svjetskog dana darivatelja krvi je „Daruj krv, daruj plazmu, dijeli život, čini to redovito”. Fokus je na pacijentima kojima je potrebna doživotna transfuzijska potpora, a naglasak na ulozi koju svaka osoba ima davanjem dragocjenog dara krvi ili plazme.

Uz isticanje važnosti redovitog davanja krvi ili plazme, težnja je stvoriti sigurnu i održivu opskrbu krvlju i krvnim pripravcima, koji trebaju biti jednako dostupni u cijelom svijetu. Sigurna krv je potreba i od iznimnog je značaja kako u liječenju kroničnih bolesnika tako i u hitnim slučajevima svih vrsta (prirodne katastrofe, nesreće, oružani sukobi itd.)

Teškim kroničnim bolesnicima omogućuje duži život i višu kvalitetu života, ima vitalnu ulogu u složenim medicinskim i kirurškim zahvatima te je izrazito važna u liječenju rodilja i u neonatalnoj skrbi.

Ciljevi ovogodišnje kampanje našeg GD CK Sinj  je :

– Zahvaliti pojedincima koji daruju krv te potaknuti više ljudi da postanu darivatelji jer svake godine naše društvo zahvaljujući ljudima velikog srca postižu rekorde u darivanju dragocjene tekućine

– Želimo potaknuti ljude dobrog zdravlja na redovito darivanje krvi uz naglašavanje ključne uloge u osiguranju stabilne opskrbe i redovite dostupnosti za potrebite

– Usredotočiti ćemo se na zdravlje darivatelja uz preventivne preglede, tako ćemo izravno djelovati na njihovu predanost i spremnost na redovito darivanje krvi

– Poseban naglasak će biti u provedbi radionica za mlade i na širenju pozitivnih životnih priča pacijenata ovisnih o transfuziji, čiji su životi spašeni dobrovoljnim davanjem krvi ili plazme kao način motivacije za redovno darivanje

Ideja je usredotočiti se na doprinos koji pojedinac – dobrovoljni davatelj krvi može dati za poboljšanje zdravlja svih ostalih u zajednici.

Uključenost i podrška svih nas povećati će utjecaj Svjetskog dana darivatelja krvi 2023.

Poručiti ćemo svi skupa cijelom svijetu da je davanje krvi životni čin solidarnosti i da su osiguravanje dostatne količine sigurne krvi i krvnih pripravaka bitan element svakog zdravstvenog sustava.

Međunarodne organizacije, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju, Međunarodnu federaciju društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, i Međunarodno društvo za transfuziju krvi, nastavljaju raditi u uskoj suradnji na pružanju smjernica i podrške svom članstvu u njihovim naporima.

U prigodi značajnog datuma, Gradsko društvo Crvenog križa Sinja svim darivateljima krvi želi zahvaliti na velikom srcu i humanosti, te im čestitati njihov Svjetski dan darivatelja krvi.

Povezani članci

Back to top button