Vijesti

Župan Boban – Pokazna Alka u austrijskom Badenu: “Sinjsko blago prepoznatljivo u cijeloj Europi

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban u subotu je u austrijskom Badenu nazočio pokaznoj utrci Sinjske alke. Tom prilikom Boban je naglasio važnost ove viteške igre u promicanju kulturnih i povijesnih znamenitosti Cetinske krajine, Splitsko-dalmatinske županije i cijele Republike Hrvatske. “Sinj i Cetinska krajina ovdje su došli prezentirati svoje kulturno blago, koje je prepoznatljivo u cijeloj Europi. Hvala alkarima, alkarskim momcima i Viteškom alkarskom društvu Sinj. Splitsko-dalmatinska županija jednostavno je morala biti domaćin jednoj ovakvoj aktivnosti. Ovdje su se okupile tisuće ljudi, a oni su tako dostojanstveno predstavili svoj kraj i svoju županiju”, izjavio je Blaženko Boban. “Samo pokazujući što je naša kulturna baština možemo profitirati u turizmu, gospodarstvu i drugim sferama”, dodao je.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman smatra kako je današnji događaj pravi kulturni spektakl. “Alka je nematerijalna kulturna baština i stoji na reprezentativnoj listi od 2010. godine. To je veliki brend Hrvatske”, izjavio je Grlić Radman.

Predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić naglašava kako je ovaj događaj velika stvar za ovo društvo. “To je velika prilika za popularizaciju naše viteške igre. Zahvaljujemo Splitsko-dalmatinskoj županiji koja je uvijek na raspolaganju za sve projekte koje provodimo”, rekao je Jukić.

Uz župana događaju su nazočili i zamjenik župana Ante Šošić, predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić, pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Matea Dorčić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić te predsjednik Odbora za međunarodnu i međužupanijsku suradnju Županijske skupštine Ivica Kusić.

Povezani članci

Back to top button