Crna kronika

Policijski bilten SDŽ – upravljao neregistriranim vozilom pod utjecajem alkohola

Na području PU splitsko-dalmatinske zabilježeno je pet  prijetnji, dvije prijevare, računalna prijevara, oštećenje tuđe stvari, pet teških  krađa, šest krađa i požar.

Sumnjiči se za počinjenje osam kaznenih djela imovinskog kriminaliteta

Policijski službenici Policijske postaje Trogir dovršili su kriminalističko istraživanje nad maloljetnikom provedeno zbog sumnje da je počinio šest kaznenih djela  Teške krađe i dva kaznena djela Krađe.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je od rujna 2023 do lipnja 2024. na trogirskom području  provalio u  više brodova i u  ugostiteljski objekt odakle je otuđio gorivo i  novac. Također se sumnjiči da je otuđio moped i plastične rezervoare s gorivom. Ukupno počinjena materijalna šteta se cijeni na oko 3500 eura.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, u svezi navedenih kaznenih djela, protiv njega je podneseno posebno izviješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Upravljao  neregistriranim vozilom  pod utjecajem alkohola

10. lipnja  oko 14.15 sati u mjestu Zmijavci zaustavljeno je  osobno vozilo, bez registracijskih oznaka  za koje je prethodno  uočeno da vozač upravlja  vozilom na izuzetno opasan način ugrožavajući sebe i druge. Nakon što je zaustavljen, nakon traženja policijski službenika da preda na uvid vozačku i prometnu dozvolu, muškarac je započeo bježati i odbio se zaustaviti na izdate naredbe policijskih službenika. Policijski službenici su ga sustigli i spriječili u daljnjem bijegu. Prilikom postupanja pružao je  otpor, te su nad njim uporabljena sredstva prisile i to tjelesna snaga i sredstva za vezivanje. Utvrđeno je da se radi o 41-godišnjaku koji je uhićen i alkotestiran. Utvrđeno je da je alkoholiziran i utvrđena mu je koncentracija alkohola u organizmu od 1,16 g/kg. Također, tijekom postupanja uputio je prijetnje policijskim službenicima.

Dvojica policijskih službenika i 41-godišnjak  su zadobili ozljede koje su za sada okarakterizirane kao lakše.

Muškarac je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja alkohola, nakon čega će se danas nad njim provesti istraživanje.

Nadzor prometa na moru: sankcionirano pet „glisiranja“

Obzirom na početak turističke sezone, promet na moru svakim danom postaje sve dinamičniji radi čega su policijski službenici Postaje pomorske policije Split tijekom obavljanja  redovnih  poslova nadzora i kontrole državne granice pažnju posvetili i nadzoru prometa na moru. U četiri dana u vremenu od 04.do 08. lipnja utvrđeno je i sankcionirano 12 prekršaja.

Policijski službenici su u pet odvojenih postupanja na području Splita, Hvara i Kaštela sankcionirali sobe zbog tako zvanog „glisiranja“ Počinitelji vrste pomorskog prekršaja sankcionirani su novčanim kaznama u visini od 400 €.

Nadalje, policijski službenici sankcionirali su prekršaje vezano uz prekrcaj putnika, ne posjedovanje policije osiguranja, dokumenata i drugog člana posade.

Pravilnikom o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, te načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometnom, te Pravilnikom o izmjenama i dopunama normirano je da motorne brodice  i brodice na mlazni pogon ( skuteri, jet ski, brodica na zračnom jastuku i slično) mogu ploviti s hidrodinamičkim uzgonom, odnosno glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 metara od obale i to na području na kojem nije zabranjeno glisirati.

Prilikom upravljana gliserima, skuterima i sličnim brodicama na mlazni pogon obavezno se pridržavajte  propisa i pravila ponašanja na moru, posebno propisane udaljenosti od obale,  kako bi na taj način izbjegli mogućnost da se dogodi nesreća i stradavanje osoba.

Apeliramo na sve sudionike pomorskog prometa da se pridržavaju zakona i pomorskih pravila kako bi  zabilježili što manje negativnih događaja na moru, policijski službenici Pomorske policije Split tijekom ljeta samostalno i u suradnji s Lučkom kapetanijom, uz redovne poslove pomorske policije nastaviti će nadzirati pomorski promet.

Split: osam vozača romobila sankcioniramo zbog vožnje bez kacige

Policijski službenici Postaje prometne policije Split tijekom prevencije i nadzora prometa, jučer 10. lipnja 2024.godine tijekom večeri u centru grada Splita sankcionirali su 13 prometnih prekršaja od čega su 9 prekršaja počinili vozači osobnog prijevoznog sredstva na način da nisu nosili zaštitnu kacigu i obavljali su prijevoz osobe. Nadalje sankcioniran je prekršaj vožnje u pješačkoj zoni, vožnja suprotno prometnom znaku, sankcioniran je vozač motocikla koji je upravljao istim bez zaštitne kacige i vozač koji je upravljao vozilom bez registarske pločice.

Nadalje, u koordinaciji sa prometnim redarstvom grada Splita provedena je kontrola i sankcioniranje parkiranja i zaustavljanja na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom na Obali K. Domagoja i sankcioniranje nepropisno parkiranih vozila Trg Gaje Bulata.

Uz poslove nadzora javnog reda i mira u centru Grada Splita policijski službenici će svakodnevno tijekom ljeta obavljati i ostale poslove iz nadležnosti policije, posebno poslove vezane uz sigurnost prometa na cestama, a biti će posebno usmjereni na područje centra grada, trajektne luke, autobusnog i željezničkog kolodvora gdje se očekuje najveći intenzitet prometa tijekom ljeta.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button