Crna kronika

 U protekla dva dana  više uhićenih zbog teških prometnih prekršaja – zatvor do 15 dana

HVAR: Zbog osam prekršaja u prometu određeno mu 15 dana zadržavanja u zatvoru

Policijsku službenici Policijske postaje Hvar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjakom koji je jučer oko 17.30 sati u Jelsi, unatoč ranije izdanoj zabrani upravljanja i pod utjecajem alkohola izazvao prometnu nesreću,  o čemu smo ranije izvijestili javnost.

Utvrđena je sumnja kako je 28-godišnjak ostvario obilježja osam prekršaja i to:

  • prekršaj iz članka 51. stavka 1. ZSPC-a, kažnjivog po članku 51. stavka 5. istog zakona,
  • prekršaj iz članka 293. stavka 1. ZSPC-a, kažnjivog po članku 293. stavka 1. istog zakona,
  • prekršaj iz članka 176. stavka 3. ZSPC-a, kažnjivog po članku 176. stavka 5. istog zakona,
  • prekršaj iz članka 163. stavka 1. ZSPC-a, kažnjivog po članku 163. stavka 8. istog zakona,
  • prekršaj iz članka 199. stavka 2. ZSPC-a, kažnjivog po članku 199. stavka 7. istog zakona,
  • prekršaj iz članka 289. stavka 1. ZSPC-a, kažnjivog po članku 289. stavka 4. istog zakona,
  • prekršaj iz članka 226. stavka 1. ZSPC-a, kažnjivog po članku 226. stavka 4. istog zakona,
  • prekršaj iz članka 229. stavka 1. ZSPC-a, kažnjivog po članku 229. stavka 5. istog zakona.

Spomenuti 28- godišnjak je uz optužni prijedlog odveden na općinski prekršajni sud, posebno s obzirom da se radi o recidivistu u činjenju  prometnih prekršaja. Sud mu je odredio zadržavanje u trajanju od petnaest dana.

Tijekom protekla 24 sata na području PU splitsko-dalmatinske zabilježeno je pet prijetnji,  računalna prijevara, četiri  prijevare, šest oštećenje tuđe stvari, teška  krađa i  krađa.

U posljednja 24 sata evidentirano je deset prometnih nesreća od kojih je u četiri  nesreće jedna osoba teže i tri  lakše ozlijeđene.

Izdvajamo:

Hvar,13 lipnja:

evidentirana su dva događaja u kojima su vozačima  utvrđene visoke koncentracije alkohola u organizmu.

-oko 23:40 sati policijski službenici  su u Gradu Hvaru zaustavili osobno vozilo kojim je upravljao 36-godišnji vozač. Obavljenim alkotestiranjem utvrđeno je da je vozač upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od čak 2,88 g/kg alkohola u organizmu. Također, utvrđeno je da mu je istekla valjanost probnih registarskih oznaka postavljenih na vozilu.

Vozač je doveden u postaju i smješten u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola nakon čega će se nad njim provesti istraživanje.

-oko 17.30 sati u Jelsi dogodila se prometna nesreća u kojoj je 28-godišnji vozač izgubio nadzor nad vozilom i  izašao izvan kolnika. Vozilom je udario u zemljano kameni nasip nakon čega se vozilo prevrnulo. Nakon prometne nesreće vozač je napustio mjesto događaja.

Policijski službenici su ga ubrzo pronašli. Alkotestiran je i utvrđena mu je koncentracija alkohola od 1.43 g/kg u organizmu. Također, obavljenim provjerama utvrđeno je da je upravljao vozilom unatoč ranije izdanoj zabrani upravljanja. Uhićen je, doveden u službene prostorije i nad njim će se danas provesti istraživanje zbog sumnje u počinjenje više prometnih prekršaja.

Split, 13. lipnja:

-oko 19:36 sati policijski službenici Postaje prometne policije Split zaustavili su osobno vozilo kojim je upravljao 23-godišnji muškarac koji se nalazio u vidno alkoholiziranom stanju. Obavljenim alkotestiranjem utvrđena mu je koncentracija alkohola u organizmu od 1.52 g/kg. S obzirom na to da je postojala osnovana sumnje da će nastaviti sudjelovati u prometu, doveden je u službene prostorije i smješten do prestanka djelovanja alkohola nakon čega će biti prekršajno sankcioniran.

Solin, 14.lipnja:

-oko 01.40 sati u Solinu policijski službenici Policijske postaje Solin zaustavili su osobno vozilo kojim je upravljao 31-godišnji vozač koji kod sebe nije imao ni vozačku dozvolu, niti osobnu iskaznicu. Alkotestiran je i utvrđena mu je koncentracija od 1.70 g/kg. Doveden je u službene prostorije i smješten do prestanka djelovanja alkohola nakon čega će biti prekršajno prijavljen.

Omiš: 14 lipnja:

-oko 02.40 sati na području Omiša, na cesti D8 policijski službenici su tijekom nadzora i kontrole zaustavili 36-godišnjeg vozača osobnog vozila nad kojim je izvršeno preliminarno vještačenje i utvrđena je prisutnost droge u organizmu. Smješten je u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Trogir, 14.lipnja:

-oko 01. 20 sati na području Trogira zaustavljen je 30-godišnji vozač koji se odbio podvrgnuti ispitivanju na prisutnost droga u organizmu, a tijekom postupanja policijskim službenicima predao je vrećicu s praškastom tvari izgledom i mirisom karakterističnu za drogu amfetamin. Vozač je uhićen, droga je oduzeta i slijedi istraživanje.

Trogir, 12.lipnja:

-oko 22. 55 sati u Trogiru, Obala Kneza Zvonimira policijski službenici zaustavili su 44-godišnjeg vozača osobnog vozila za kojeg je utvrđeno da je upravljao osobnim automobilom prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilima bilo koje kategorije odnosno prije nego je položio vozački ispiti bilo koje kategorije čime je počinio prekršaj iz članka 216. stavka 1. točka 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Nakon provedenog istraživanja priveden je na općinski prekršajni sud, a sudu je predloženo da mu se izreče kazna zatvora i izrekne zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od godine dana  obzirom na to da je 44-godišnjak do sada čak šest puta prekršajno sankcioniran zbog istog prekršaja, a odluku će donijeti nadležni prekršajni sud u redovnom postupku.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button