Vijesti

Predsjednik Sabora Jandroković primio izaslanstvo Viteškoga alkarskog društva

https://www.sabor.hr/hr/press/priopcenja/predsjednik-sabora-jandrokovic-primio-izaslanstvo-viteskoga-alkarskog-drustva

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je izaslanstvo Viteškoga alkarskog društva (VAD) Sinj, na čelu s predsjednikom VAD-a Stipom Jukićem.

Predstavnici Viteškog alkarskog društva Sinj izvijestili su predsjednika Jandrokovića o tijeku priprema za 309. Sinjsku alku koja će se održati 4. kolovoza. Uz poziv predsjedniku Jandrokoviću za sudjelovanjem na Alci, iskazali su zahvalnost na kontinuiranoj potpori Hrvatskog sabora toj povijesno-kulturnoj manifestaciji.

Predsjednik Sabora Jandroković prihvatio je poziv za sudjelovanjem na ovogodišnjoj Alci te iskazao čvrstu potporu ovoj manifestaciji koja ima nacionalnu važnost, ali i međunarodnu prepoznatljivost.

Izaslanstvo VAD-a izvijestilo je i o svojim dosadašnjim aktivnostima, posebno se osvrnuvši na izložbu fotografija i prikaz promotivnog filma o Sinjskoj alci u travnju ove godine u Europskom parlamentu, uz prisustvo alkara i alkarskih momaka u tradicionalnim odorama. Također su spomenuli i sudjelovanje na 32. turističkom sajmu FESPO 2024. u Zürichu, kao i alkarsku povorku u mimohodu ulicama Ženeve.

Izrazili su zadovoljstvo napretkom projekta internacionalizacije Sinjske alke i suradnjom s brojnim inozemnim udrugama koje organiziraju manifestacije slične Alci. Dodatnu vrijednost Sinjske alke potvrdio je i UNESCO uvrštavanjem na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Predsjednik Jandroković pohvalio je predani rad Viteškog alkarskog društva na promicanju hrvatske kulturno-povijesne baštine, identiteta i tradicijskih običaja u zemlji, kao i u inozemstvu.

Na sastanku s predsjednikom Sabora sudjelovali su i zamjenik predsjednika Dinko Bošnjak, alkarski vojvoda Mario Šušnjara, arambaša Ivo Vukasović, članovi Upravnoga odbora Igor Vidalina i Frano Vrančić, domaćin Jerko Ivandić te tajnik VAD-a Ivan Nasić.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button