Kultura

I Sinj ima svoje ljetno kino! – Najava Kino Palke 5 – Ciklus nordijskog filma

I ove godine sinjsko Alkarsko trkalište postaje ljetna filmska pozornica u još jednom izdanju programa Kino Palke koji organizira udruga Skinjski kulturni urbani pokret (SKUP). Ovo je već peta godina da gledalište na Alkarskom trkalištu ne služi samo za prove i alkarske svečanosti već i kao nezaobilazno mjesto za ljubitelje filma i kulture. Ideja projekta Kino Palke nastala je 2020. godine s ciljem da lokalnoj publici predstavi neka od najboljih umjetničkih filmskih ostvarenja. Istovremeno, program daje novu funkciju postojećoj infrastrukturi alkarskog gledališta u vremenu prije održavanja alkarskih svečanosti. Naime, svojim izgledom Palke su klasično gledalište u otvorenom prostoru, a apliciranjem novog kulturnog sadržaja, daje im se dodatna vrijednost. Ove godine Sinjski kulturni urbani pokret donosi ciklus nordijskog filma. U pet termina na palkama će se prikazati neki od najzanimljivijih filmova nordijske kinematografije. Filmovi počinju u 21 i 15, a ulaz je slobodan.

Nedjelja, 14. 7. 2024. u 21:15

Čovjek zvan Ove, En man som heter Ove, igrani, komedija, uzrast 12+

Švedska, 2015., 116′, REŽIJA: Hannes Holm

Udovac Ove (Rolf Lassgĺrd) pedesetdevetogodišnji je samac koji nakon 43 godine radnog staža mora u mirovinu. Ove je sitničav i mrzovoljan i svima pronalazi mane. U mirnom naselju gdje živi želi nametnuti red i disciplinu, ali način na koji to radi nikome se ne sviđa: ostavlja uvredljive poruke ispod brisača na autima koji nisu pravilno parkirani, viče na vlasnike pasa, a svoje glasne i teatralne intervencije redovito završava zaključkom da su dotični – idioti. Bez supruge, djece, posla i prijatelja, smatra da život nema smisla i odlučuje skončati ga. No to mu nikako ne polazi za rukom jer ga stalno netko prekida, najčešće novi susjedi s kojima će se s vremenom zbližiti… Ovaj film, koji je osvojio Europsku filmsku nagradu za najbolju europsku komediju i bio nominiran za Oscara za najbolji film na stranom jeziku 2017. godine, istražuje teme poput važnosti zajednice, moći ljudske dobrote i važnosti suočavanja s vlastitim demonima. Čovjek zvan Ove je topao i emotivan film koji nudi humor i suze, dok istovremeno razotkriva složenost ljudskog karaktera i ljepotu u malim stvarima koje život čine vrijednim življenja.

Utorak, 16. 7. 2024. u 21:15

Jahači pravdem, Retfærdighedens ryttere, igrani, akcijski, humorna drama,

Danska, 2020., 116′, REŽIJA: Anders Thomas Jensen

Danska akcija s elementima komedije u režiji Andersa Thomasa Jensena i s Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi nagrađena je s četiri danske filmske nagrade Robert za najbolju glumicu, najboljeg glumca u sporednoj ulozi, najbolju glazbu te najbolje vizualne efekte. Markusa (Mikkelsen), vojnog veterana, pozivaju s dužnosti zbog smrti njegove supruge u željezničkoj nesreći. U svojoj tuzi, Markus upoznaje Otta, svjedoka nesreće i statističkog stručnjaka koji ubrzo postaje uvjeren da je za sve odgovorna bajkerska banda kroz kompliciranu seriju namjernih događaja. Kako bi se osvetili, njih se dvojica udružuju s Ottovim prijateljima i hakerima. Uz savršen spoj nasilja, iskrene tragedije i čudnovatog humora, Jensenov će nas film odvesti na zabavno putovanje koje uključuje vjerojatnost, osvetu i nehotične posljedice pomno izrađenih planova.

Utorak, 23. 7. 2024. u 21:15,

Svi mrze Johana, Alle hater Johan, igrani, drama, komedija, Norveška, 2022., 100′

REŽIJA: Hallvar Witzø

Johan (Pål Sverre Hagen) živi u malom selu na udaljenom i vjetrovitom dijelu norveške obale. Najpopularniji hobi mještana je međusobno podbadanje, a posebno Johana. On je čudak čak i po njihovim standardima. Ima tri velike ljubavi u životu: svog konja Ellu; lijepu susjedu Solvor (Ingrid Bolsø Berdal); i dizanje stvari u zrak. Nažalost, Solvor je među stvarima koje Johan u svojim tinejdžerskim danima digne u zrak (ne potpuno, u svakom slučaju) i ona mu zbog toga prilično zamjera. Johanova nepopustljiva potraga da bude prihvaćen onakvim kakav jest pretvara film pun mizantropije, inata i sumornog krajolika – u nešto gotovo slatko. Johan nas iznenađuje, i to ne samo povremenom eksplozijom u ovoj čudnoj, ali šarmantnoj komediji.

Nedjelja, 28. 7. 2024. u 21:15

Druga strana nade, Toivon tuolla puolen, igrani, humorna drama, Finska, 2017., 100

REŽIJA: Aki Kaurismäki

Dvije priče koje se spajaju nakon 40 minuta. Prva prati Khaleda, sirijskog izbjeglicu. Slijepog putnika na teretnom brodu koji se iskrcao u Helsinki, kako bi, iako s malo nade u uspjeh, tražio azil. U drugoj, Wikström je trgovački putnik koji prodaje muške kravate i košulje. No kada ga u kockarnici na pokeru posluži sreća, okreće leđa trgovini i kupuje restoran u najudaljenijem kutku Helsinkija. Khaledova je molba za azil odbijena, no on ostaje ilegalno, kao i mnogi drugi koji dijele istu sudbinu. Vucara se po podzemlju finskog glavnog grada, živi na ulicama, gdje susreće i sve oblike rasizma, ali i kul rockere i dobre prijatelje. Jednog dana Wikström pronađe Khaleda kako spava u mraku dvorištu iza njegova restorana. Daje mu krov nad glavom i posao. ‘Njih dvojica u bendu’, konobarica i pas tvore utopijsku zajednicu – tipičnu za Akija Kaurismakija. Suživot spojen sudbinom koji pokazuje da svijet može i treba biti bolje mjesto. Film “Druga strana nade” nagrađen je Srebrnim medvjedom u Berlinu te nagradom FIPRESCI-ja, Međunarodne udruge filmskih kritičara, kao najbolji film godine.

Utorak, 30. 7. 2024. u 21:15

Još jedna runda, Druk, igrani, humorna drama, Danska, Švedska, Nizozemska, 2020., 117′

REŽIJA: Thomas Vinterberg

Postoji teorija da bi se svatko trebao roditi s malom količinom alkohola u krvi te da umjereno pijanstvo otvara naše umove svijetu koji nas okružuje, smanjuje naše probleme i povećava našu kreativnost. Ohrabreni tom teorijom, Martin i njegovo troje prijatelja, svi srednjoškolski učitelji, kreću u eksperimentiranje konstantne opijenosti kroz radni dan. Ako je Churchill mogao pobijediti u Drugom svjetskom ratu u konstantno alkoholiziranom stanju, tko zna što će nekoliko kapi više učiniti za njih i njihove učenike? Početni rezultati su pozitivni, a mali profesorski projekt uskoro će prerasti u akademsku nauku. Njihovi satovi u školama kao i njihovi rezultati nastavljaju se popravljati i skupina prijatelja se ponovno osjeća živima! Međutim, kako vrijeme prolazi nekima će stvari ići nabolje, ali drugi će posrnuti. Uskoro će postati kristalno jasno da, premda je alkohol odgovoran za neke vrhunske rezultate u prošlosti, određena djela pod njegovim utjecajem nose strašne posljedice…

Na 93. dodijeli Oscara film „Još jedna runda“ osvojio je nagradu za najbolji strani igrani film te je nominiran i za najboljeg redatelja. Također je osvojio nagradu BAFTA za najbolji film izvan engleskog govornog područja te European Film Award za najbolji film, a nominiran je i za Zlatni globus za najbolji film na stranom jeziku.

Kino Palke 5. financira se sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Sinja.
Kino Palke dio je SKUP-ova programa “Kultura u zaleđu” koji se financira iz sredstava podrške Zaklade “Kultura nova” za razvoj produkcije i/ili distribucije umjetničkih radova, djela i projekata.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button