Politika

Predsjednik sinjskog HSLS-a – gradska vlast stvara alibi za svoj nerad

Priopćenje Sinjskog HSLS-a koje potpisuje predsjednik Tomislav Klarić-Kukuz, s prigodnom fotografijom prenosimo izvorno i u cijelosti:

Poštovani građani Grada Sinja,

u zadnjem našem priopćenju izrazili smo želju da gradska vlast prestane s maltretiranjem sinjske javnosti zbog besmislene inicijative oko preuzimanja VAD-a. Ali izgleda da spin doktori aktualne vlasti imaju još aduta u šeširu.

Tijekom 27. sjednice Gradskog vijeća bili smo svjedoci političkog  igrokaza u vidu serviranog pitanja od strane SDP-a trenutnom gradonačelniku oko stanja realizacije projekta „Sinj u sridu“.  Gradonačelnik odgovara u stilu Poncija Pilata kao da to nema  nikakve veze s njim i njegovom odgovornošću, kao da upravo on nije gradonačelnik Sinja više od 3 godine. Prebacuje fokus na svojevrsnu anonimnu kaznenu prijavu te čak kaže kako su u njoj navedena „određena imena“. Eto, izgleda kao da provedba projekta „Sinj u sridu“ nema nikakve veze  s gradonačelnikom niti da ta prijava ima veze s njim, a niti je on spomenuo imena već su spomenuta u kaznenoj prijavi koja je, nota bene, već izašla u javnost.

U interesu javnosti, kojoj se baca prašina u oči, razjasnit ćemo neke činjenice vezane za ovaj projekt.

Projekt je pokrenula bivša gradska vlast koja je u to vrijeme gajila izvrsne odnose s tadašnjim ministrom koji je povezao bivšu sinjsku vlast s konzultantima koji su mu bili bliski i iznimno efikasni u povlačenju sredstava iz EU fondova. Taj bivši ministar bi danas više koristio u ocjeni kvalitete zatvorskog sustava u Hrvatskoj nego u pomoći za provedbu našeg projekta „Sinj u sridu“. No kako se mi u sinjskom  HSLS-u ne mislimo baviti visokom politikom nećemo o tome. Projekt je napisan na način da se dobiju sredstva s fokusom da konzultanti budu u što većoj mjeri namireni neovisno o tome koliko je projekt dobar za samu uspješnu provedbu, koliko je održiv i koristan za grad Sinj. To su korijeni prijave projekta i poznavajući dobro ovu tematiku ne vidimo da je projekt pripreman da bi glavni cilj bio izvlačenje sredstava preko ugostiteljskog objekta unutar kompleksa jahaone što je glavna misao plasirane anonimne prijave.

Iako je projekt napisan iznimno zahtjevno za provedbu, on je odobren, što znači iz tadašnje perspektive i provediv. Gola činjenica da bivša vlast nije bila sposobna na pravi način provoditi projekt za čiju prijavu su sami bili odgovorni govori o zahtjevnosti provedbe projekta, ali ne opravdava nikoga, ni bivšu vlast za njihov dio odgovornosti ni sadašnju vlast za njihov dio odgovornosti. Prilično djetinjasto zvuči od čovjeka koji želi preuzeti VAD da se prepao jer konj nije htio hodati po pijesku pa je onda angažirao razne stručnjake, i platio, da bi valjda utvrdio kako konje natjerati da hodaju po pijesku. Pitamo se zašto nisu angažirani revizori prigodom preuzimanja vlasti koji bi jasno pokazali u kakvom je stanju provedba projekta i koliki je opseg malverzacija bivše vlasti kako to kaže sadašnja vlast.

Uz očiti nedostatak znanja i sposobnosti u vođenju grada ono što nas u HSLS-u Sinja jako brine je zastrašujuća lakoća kojom se danas može nekoga poimence oblatiti u javnom prostoru. Anonimna prijava od anonimnog pošiljatelja dobiva svoj prostor u medijima i blagoslov prvog čovjeka grada. Čini se kao idealno zamišljen scenarij, zar ne? Gradonačelnikovi spin doktori stvaraju alibi za svoj nerad odnosno onaj dio odgovornosti provedbe projekta „Sinj u sridu“ od preuzimanja vlasti naovamo, a imamo za vidjeti da će i tu biti velikih financijskih dubioza. Pa ako ste prozvali bivšu vlast za višemilijunske malverzacije onda ste i vi odgovorni za malverzacije u onoj mjeri u kojoj niste u vašem dijelu mandata provodili „Sinj u sridu“. Izgleda da još nijedan konj nije naučio hodati po pijesku. Također, gradonačelnik navodi da anonimni pošiljatelji imaju dokumente koje on nema, znači li to da su dokumenti otuđeni iz gradske uprave ?!

Poznato nam je da i druge političke opcije imaju pik na jahaonu i ugostiteljski objekt koji je sporedan za provedbu projekta „Sinj u sridu“ te se nazire iz konteksta da nikome ionako nije bitno hoće li se spasiti projekt „Sinj u sridu“ u smislu što većeg povlačenja sredstava iz fondova EU. Ali nama u HSLS-u je bitno. Nama nije bitno koji će poduzetnik dobiti nešto na upravljanje već kako možemo smanjiti štetu za proračun.

Stoga, dragi građani, ne pristajte na tezu da će idući izbori biti referendum između Mosta i HDZ-a jer mi vam garantiramo da će idući izbori biti praznik demokracije na kojem ćete moći glasati za nekoga tko shvaća poziciju gradonačelnika kao radno mjesto, a ne kao skretničara moći i slasti u Sinju.

Tomislav Klarić-Kukuz, mag.oec, MBA

Predsjednik Ogranka HSLS Sinj

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button