Kultura

Afrička glazbena senzacija BCUC po prvi put stiže u Hrvatsku – i to ni manje ni više nego u Sinj!

Kamičak Etno Festival u Sinju održava se već šest godina i, premda se reklamiraju kao najslađi mali festival, letvicu iz godine u godinu podižu poprilično visoko! Tijekom godina ugostili su doista sjajna, velika imena lokalne i regionalne world music scene, ali su isto tako i otkrili prave bisere – prvi su festival u Hrvatskoj na kojem su gostovale makedonske Perije, cure koje danas grade uspješnu svjetsku karijeru, a Kamičak im je praktički bio odskočna daska. Lani je proslavljen mali jubilej, peta festivalska godina, uz uvijek izvanrednu ekipu Kriesa, goste iz Makedonije i DJ Emira. Ove godine festival se održava 23. i 24. kolovoza, a očekuje nas bogat i raznovrstan program.

Posebna draž festivala jest spektakularna lokacija sinjske tvrđave Kamičak, ograničenih prostornih kapaciteta, zbog čega svake godine vlada prava pomama za ulaznicama, jer nakon što se prijeđe određena brojka – prodaja se zatvara iz sigurnosnih razloga. Pored lokacije i sjajnog lineupa, brojne posjetitelje privlači i iznimno bogat popratni program – radionice pjevanja, udaraljki, veza, slikanja i starih fotografskih tehnika, privlače i staro i mlado, a sajam domaćih proizvoda na ulazu u festival pruža priliku malim lokalnim proizvođačima da predstave javnosti svoje rukotvorine i proizvode. Za svakoga se nađe ponešto!

Prava senzacija ove godine jest dolazak svjetski poznatog glazbenog sastava BCUC – Bantu Continua Uhuru Consciousness iz Južnoafričke Republike, koji žari i pali pozornicama svjetskih festivala – od Glastonburyja do Szigeta – a kritičari se redom slažu da je riječ o jednom od najimpresivnijih live nastupa ikad. Bit će to njihovo prvo gostovanje u Hrvatskoj, i to ni manje ni više nego u viteškom gradu Sinju! Kako se uopće dogodilo gostovanje? – Kao predstavnica Kamičak Etno Festivala u travnju sam bila pozvana na Budapest Ritmo Festivalu, jednom od najsnažnijih world music festivala u Europi. Kada sam vidjela BCUC uživo, to je bila ljubav na prvi zvuk i pogled. Od tada smo Dragana Modrić i ja kombinirale kako da ih dovedemo u Sinj. Tu nam je uskočio i naš dragi prijatelj Emir Fulurija, organizator sjajnih događaja i vjerojatno najbolji poznavatelj world music scene u Hrvatskoj. I uspjeli smo! – otkriva nam Ana Žanko iz organizacije festivala.

BCUC svoj su glazbeni put započeli vježbajući u kontejneru blizu crkve u kojoj je Desmond Tutu pomagao u borbi protiv aparthejdskih aktivnosti, a danas su jedan od najcjenjenijih bendova na svijetu. Bantu Continua Uhuru Consciousness svoju glazbu percipiraju kao hedonistički trans, ali i kao oružje političkog i duhovnog oslobođenja. Godine 2023. dodijeljena im je prestižna nagrada Womex Artist Award, priznanje koje je inače rezervirano za puno starije umjetnike, a u znak priznanja za njihov beskompromisan rad i iznimno transformativne nastupe uživo. BCUC se bavi surovim stvarnostima onih bez glasa, posebno položajem neobrazovanih radnika na dnu društvene ljestvice. BCUC se oslanja na neuhvatljivost svijeta duhova predaka od kojih crpe inspiraciju. Afrika koju prikazuju nije siromašna, već bogata tradicijom, ritualima i vjerovanjima.

Sedmeročlani bend očarava publiku svojim autohtonim funkom i energičnim nastupima, što ih je brzo učinilo jednim od najuspješnijih glazbenih izvoza Južne Afrike, a iz organizacije Kamičak Etno Festivala kažu da se nestrpljenjem iščekuju kako će se ”poljubiti” impresivna energija BCUC-a, magičan ugođaj prirodne pozornice i najbolje raspoložena publika!

Ne preostaje nam ništa drugo nego kartu osigurati na vrijeme i svjedočiti ovom spektaklu! Ulaznice su dostupne u sustavu Adriaticketa.

 

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button