Vijesti

Grad Sinj spreman za blagdan Velike Gospe i Dan grada, naglasci su na sigurnosti, gostoprimstvu i besplatnom parkingu za sve hodočasnike

U sinjskoj Gradskoj vijećnici održan je sastanak na kojem su prisustvovali gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj, njegovi suradnici, predstavnici žurnih službi, crkve i gradskih tvrtki. Sastanak je održan uoči blagdana Velike Gospe, koji se ujedno slavi i kao Dan grada Sinja, s ciljem osiguranja sigurnosti i funkcioniranja gradskih službi tijekom blagdanskih svečanosti.

Gradonačelnik Bulj istaknuo je kako grad bilježi sve veći broj turista i hodočasnika, što zahtijeva pojačane pripreme kako bi se osigurao njihov siguran boravak u Sinju. Poseban naglasak stavljen je na osiguranje trase procesije na blagdan Velike Gospe.

Gradonačelnik je apelirao na ugostitelje u centru grada da za vrijeme svetih misa ugase glazbu kako bi vjernici mogli u miru i tišini obavljati svoje vjerske obrede. Posebno se to odnosi na večer uoči blagdana, od 18 do 22 sata, te na sam blagdan, 15. kolovoza, od 03:30 do završetka svečane svete mise u 11 sati.

Gvardijan sinjskog svetišta, fra Marinko Vukman, rekao je kako je u Svetištu svaki dan sve veći broj hodočasnika te da je Svetište spremno za njihov dolazak. Ipak, najveći broj hodočasnika očekuje se 14. i 15. kolovoza na središnju vjersku svečanost koju će izravno prenositi i HRT.

Sutra, 10. kolovoza, očekuje se i veliki broj mladih iz pravca Solina koji će hodočastiti u Gospino Svetište u Sinju. Najveći broj hodočasnika kretat će se državnim i županijskim cestama, pa je iz sinjske gradske uprave poslana poruka vozačima o potrebi pojačanog opreza, poštivanja privremene prometne signalizacije i uputa policijskih službenika.
Zbog sigurnosti hodočasnika, pješacima je zabranjeno kretanje autocestom A1 i brzom cestom D1 (Solin-Križice), dok se vozačima u tranzitu preporučuje korištenje alternativnih prometnica. Na dan Velike Gospe, 15. kolovoza, vozači se pozivaju da izbjegavaju prometovanje cestom D1 kroz grad Sinj.

Gradonačelnik je rekao kako će Grad Sinj za hodočasnike osigurati dostatne količine svježe vode, koja će se dijeliti na nekoliko punktova, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Osigurani su i dodatni timovi hitne medicinske pomoći. Dva tima će biti na HMP-u u Sinju, a treći u dvorištu Samostana i crkve Čudotvorne Gospe Sinjske.
Svim hodočasnicima i gostima grada Sinja bit će omogućeno besplatno parkiranje na više lokacija, o čemu će javnost biti naknadno obaviještena.

Gradonačelnik je napomenuo sugrađanima koji stanuju u blizini Alkarskog trkališta i ulica koje čine trasu procesije da dan prije procesije premjeste svoja vozila kako bi se osigurao nesmetan prolazak vjernika u procesiji. Nakon Gospinog žežena, naglasio je važnost temeljitog čišćenja trase procesije prije njenog održavanja.

Na kraju sastanka, zahvalio je svim službama koje su odradile dobar posao tijekom alkarskih svečanosti, s nadom da će i blagdan Velike Gospe pokazati kako je Sinj spreman za ovako velike izazove kao što je blagdan Velike Gospe, kada samo u jednom danu kroz Sinj prođe više od 100 tisuća vjernika.

Gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj pozvao je građane da budu dobri domaćini hodočasnicima, putnicima namjernicima i svim gostima grada te da im pokažu gostoprimstvo dostojno svakog Sinjanina. Svim Sinjankama i Sinjanima, svim gostima grada, hodočasnicima i svima koji dolaze u Sinj, gradonačelnik je zaželio srdačnu dobrodošlicu te da ih na njihovom putu prati zagovor naše zaštitnice Majke od milosti, Čudotvorne Gospe Sinjske.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button