Ostalo

Sinj gubi ročnu vojsku? – služenje vojnog roka ide u drugi grad

Gotovo je, Sinj se od danas vraća u svoju standardnu kolotečinu, prošla je Alka i Velika gospa koji su najvažniji godišnji događaji u našem Gradu. Već jučer bitno za naš Grad je ministar Anušić gostujući za RTL kazao da će vojni rok početi 1. siječnja 2025. i trajati će dva mjeseca. Ono što je nama važno je hoće li služenje vojnog roka biti u Sinju ili ne. Službenog odgovora nemamo ali neslužbeno doznajemo da služenja vojnog roka u Sinju u punom obliku ipak neće biti, već će grad Knin dobiti i preuzeti služenje vojnog roka za ovaj dio Hrvatske.

Sinj je 20 godina u puzajućoj gospodarskoj i političkoj izolaciji i to se vidi na svakom koraku. Izbjegavaju ga maksimalno sve političke i gospodarske elite ove države. Sama zadnja svečana sjednica Gradskog vijeća Sinja je to pokazala kada i iz Županije SD ali i Vlade RH nije bio ni jedan političar ranga državnog tajnika, a kamoli ministar ili potpredsjednik ili predsjednik Vlade. Poslali su trećerazredni rang izaslanika uključujući i izaslanicu predsjednika RH Zorana Milanovića, savjetnicu za ljudska prava i civilno društvo Melitu Mulić koji imaju utjecaja u političkom životu naše Županije i Države poput mladog Turkmenskog predsjednika Serdara Berdimuhamedowa. Tu su bili još samo i saborski zastupnici Mosta Bože Petrov, Nikola Grmoja i Zvonimir Troskot koji imaju nešto veći utjecaj od gore spomenutih. Izazivamo čitatelje da sebi pogode najveće rangiranu osobu koja je u razini izvršne vlasti na državnoj razini, a ima prebivalište zapisano na gradu Sinju.

Nisu bili između ostalih ni saborski zastupnik i Triljski gradonačelnik Bugarin ni novopečeni triljski ministar Šipić koji je trebao biti da posluša preporuke gradonačelnika Mira Bulja i prekopira program za svoje ministarstvo demografije jer se gradonačelnik činjenično hvalio kako imamo više novorođenih nego umrlih.

Vjerojatno je stanje u Sinju shvatio i načelnik Otoka Đula pa ni on nije došao na sjednicu što je bilo krucijalno i zakinuti smo bili za njegov govor.

Šalu na stranu, Sinj se nalazi u jednoj ozbiljnoj situaciji izoliranosti koja nije dobra za Sinj a time i za građane Sinja. Politički akteri Sinja na čelu s gradonačelnikom Buljem su trebali napraviti analizu stanja i vidjeti kakvo je rješenje potrebno donijeti za ovakvu situaciju i to primijeniti.

Po pitanju služenja vojnog roka gradonačelnik Miro Bulj, (koji je i saborski zastupnik i čak član odbora za obranu Hrvatskog sabora) bi već trebao znati ako je istina da ročne vojske u punom obimu neće biti u Sinju i obavijestiti o tome Sinjsku javnost, ispitati i pripremiti teren i za dolazak i za nedolazak i ministra Anušića i predsjednika RH Zorana Milanovića koji je porijeklom iz Glavica ili simbolično na svečanu sjednicu ili u Sinj u službeni posjet i da čujemo njihov stav o tome.

Milanović  obilazi svečane sjednica konstantno, nedavno je bio na sjednici Gospića kod gradonačelnika Darka Milinovića, sada 15. kolovoza je bio na sjednici Jelse na Hvaru gdje je načelnik SDP-ovac, ali je tamo bio i ministar zdravstva HDZ-ov Vili Beroš, njihove gore list. Zatim je bio na sjednici u Ludbregu, Zlataru, općini Nedelišće, ali ga u Sinju nema na svečanim sjednicama, a pazite, on je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH. Doći će on kao i ostali kandidati, izbori su za predsjednika RH do nove godine.

Dokle god grad Sinj ne bude imao nekoga u Zagrebu poput Kalmete za Zadar ili ministra Butkovića za Istru i primorje, dotle Sinj budimo realni neće imati uspjeha na ovakvim pitanjima i odlukama. Zadnja velika prilika je bio ministar SDP Kotromanović koji je samo uspio da pregovara kao saborski zastupnik s generalom Lucićem da ostane vojska u bivšoj Kuli, a onda kad je došao kao ministar MORH-a i kopernikanski uspio da se Kula prenese Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), koji je Kulu, između stotinu ostalih, uvrstio među objekte namijenjene prodaji ili najmu i ugasio vojnu komponentu u Sinju.

Zadnji političar koji je imao više funkcija u svojim rukama, a nešto je i pizao u Županiji i Zagrebu je Mate Jukić koji je bio istovremeno gradonačelnik, saborski zastupnik i predsjednik Viteškog alkarskog društva, ali je to bilo ima preko 20 godina.

Sada je Miro Bulj gradonačelnik i saborski zastupnik, a na svečanoj sjednici je zazivao pred VAD-ovcima da se Alka vrati narodu ma što to značilo, vjerojatno u primislima imajući misao da bi i on mogao prisvojiti funkciju predsjednika VAD-a. Međutim za to je potrebno prijeći puno stepenica, sljedeća važna su lokalni izbori za gradonačelnika Sinja u svibnju 2025.g, ali je još važnija stepenica sudjelovati u vlasti na državnoj razini. Gradonačelnik je poručio na Svečanoj sjednici da se vidimo na sljedećoj Svečanoj sjednici na istom mjestu. Pošto je sljedeća u kolovozu 2025.g. iza lokalnih izbora, tim činom je Bulj naveo svoju ponovnu kandidaturu na mjesto gradonačelnika Sinja. Kampanja je u Sinju krenula, odnosno možda nikad nije ni bila prekinuta.

I da zaključimo do daljnjega: Sinj STOJ ostali NAPRIJED!

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button