Kultura

Priopćenje Gradske galerija Sikirica povodom objave gradonačelnika Mira Bulja o otkazivanju izložbe Inije Herenčić

Povodom jučerašnje najave otvorenja izložbe umjetnice Inije Herenčić te zabrane koja je potom uslijedila, službeni stav Gradske galerije Sikirica kao javne muzejske ustanove jest da je  došlo do  grubog ograničavanja umjetničke slobode i jednako tako napada na neovisnost rada ustanova u kulturi. Smatramo da se političke nesuglasice i razmirice ni u kojem slučaju ne bi smjele prelijevati na programsko djelovanje ustanova, pogotovo jer je riječ o izložbi koja promovira međukulturni dijalog.  Ipak, u suglasnosti s Odjelom za kulturu Srpskog narodnog vijeća donijeli smo odluku u otkazivanju izložbe jer dijelimo mišljenje da u stvorenoj atmosferi kvalitetna realizacija projekta više nije moguća.

Gradska galerija Sikirica u 15 godina rada i djelovanja kreirala je prostor slobode izražavanja, dijaloga i uvažavanja različitosti te smo kroz brojne projekte senzibilizirali javnost i otvarali osjetljive teme od interesa za lokalnu zajednicu. Vrijednosti koje promoviramo temelje se na uključivosti,  uvažavanju različitosti  i poticanju međukulturnog dijaloga, na čijem je tragu bila i planirana izložba Inije Herenčić „Susret na Tromeđi“.

Ovim putem se ograđujemo od iznesenih stavova koji promoviraju isključivost po bilo kojoj osnovi, pa tako i nacionalnoj, te izražavamo podršku umjetnici Iniji Herenčić kojoj je ovim činom ograničen prostor umjetničke slobode i izražavanja.

U kontekstu toga, skrećemo pozornost na činjenicu da je izlaganje u muzejima i galerijama je još uvijek jedan od ključnih načina prezentacije i promoviranja umjetnosti široj publici, od čega u konačnici umjetnicima_icama ovisi i egzistencija, mogućnost da plaćaju račune i donose kruh na stol.  Solidarno stajemo uz Iniju Herenčić kao i sve radnike u kulturi kojima politički motivirane odluke ograničavaju umjetničku slobodu, a  samim tim i životnu egzistenciju dovode u pitanje.

 

U Sinju, 3. rujna 2024.

Dragana Modrić

ravnateljica Gradske galerije Sikirica

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button