Vijesti

Hodočašće povodom proslave blagdana Male Gospe u Ramu – Šćit

U nedjelju, 8. rujna 2024., na blagdan Male Gospe, župljani Župe Gospe Sinjske, ali i okolnih župa krenuli su na tradicionalno hodočašće u Franjevačko svetište Šćit – Prozor Rama (BIH). Ovo hodočašće, koje se održava svake godine, privuklo je veliki broj vjernika. U ranim jutarnjim satima, njih dvjesto krenulo je organizirano autobusima s Alkarskog trkališta, predvođeni fra Marinkom Vukmanom, gvardijanom i upraviteljem Svetišta Gospe Sinjske, fra Šimunom Sutonom, časnim sestrama Renatom, Leonom, Senkom te Hrvatinom Vugdelijom. Atmosfera je bila ispunjena radošću i zajedništvom dok su hodočasnici započinjali svoje duhovno putovanje. Organizirani autobusi osigurali su udoban i siguran prijevoz za sve sudionike. Za župljane Gospe Sinjske, povezanost sa svetištem u Šćitu ima iznimno bitne povijesne poveznice. Naime, 1687. slika Majke od Milosti s pukom iz Rame, Tomislavgrada, Livna, predvođenim fra Pavlom Vučkovićem, došla je u Sinj i na područje Cetinske krajine,  kao nešto najvrijednije što je taj hrvatski puk sačuvao u egzodusu pred Osmanlijama. Ta povezanost posebno je vidljiva za vrijeme proslave blagdana Velike Gospe kada brojni hodočasnici iz Sinja idu prema Rami i zajedno s ramskim hodočasnicima dolaze u Sinj, kao i za blagdan Male Gospe koja se tradicionalno slavi u Prozor Rami (BIH).

Središnja sveta misa na Šćitu  započela je u jedanaest sati i na njoj je sudjelovalo osamnaest svećenika, uz gvardijana svetišta Šćit Prozor Rama, fra Andriju Jozića. Svetu misu predvodio je fra Marinko Vukman, koji je sve prisutne vjernike oduševio poticajnim riječima  u propovijedi, naglašavajući važnost očuvanja istinskih vrijednosti. Također, fra Marinko je uputio i poziv svim vjernicima da dođu u Sinj 12. listopada kada će biti svečano misno slavlje prigodom proglašenja crkve Čudotvorne Gospe Sinjske manjom bazilikom, što je veliki broj vjernika s oduševljenjem prihvatio. Nakon duhovnog dijela hodočašća, vjernici su proveli vrijeme u druženju i razmjeni iskustava. Povratak kući bio je ispunjen pjesmom i molitvom.

Gvardijan fra Marinko Vukman izrazio je svoju zahvalnost svima koji su sudjelovali i pomogli u organizaciji ovog hodočašća. Pozvao je sve vjernike da se i iduće godine pridruže hodočašću, te da nastave živjeti svoju vjeru u svakodnevnom životu.

Hodočašće u Šćit Prozor Ramu još jednom je pokazalo snagu zajedništva i vjere, te je ostavilo duhovnu okrjepu i dubok trag u srcima svih sudionika.

Monika Vrgoč Direktorica Turističke zajednice grada Sinja

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button