Vijesti

Uoči proglašenja crkve Čudotvorne Gospe Sinjske manjom bazilikom, zasvijetlio zvonik – poklon Grada Sinja crkvi

Uoči svečanog proglašenja crkve Čudotvorne Gospe Sinjske manjom bazilikom, Zvonik crkve zasjao je u novom svjetlu, zahvaljujući odluci gradonačelnika Grada Sinja, Mira Bulja, koji je potpisao ugovor sa sinjskim franjevcima za projektnu dokumentaciju kao i financiranje kompletne obnove Zvonika u iznosu od 18.500 eura.

Ovaj projekt rasvjete nije samo tehnički doprinos, već dar Grada manjoj bazilici, osmišljen kako bi dodatno naglasio značaj Zvonika kao jednog od ključnih simbola Grada. Gradonačelnik Bulj prepoznao je važnost ovog trenutka za grad Sinj i njegovu bogatu kulturno-vjersku baštinu, te je odlučio omogućiti da Zvonik zasvijetli u punom sjaju upravo uoči ovog povijesnog događaja.

Nova, moderna rasvjeta, koja je pažljivo postavljena kako bi se osigurala optimalna osvijetljenost i dugotrajna zaštita, omogućuje da Zvonik crkve Čudotvorne Gospe Sinjske sada dominira noćnim pejzažem Sinja. Zvonik, kao simbol vjere i nade, sada blista na poseban način, dočekujući hodočasnike i domaći vjernički puk koji se okupljaju kako bi sudjelovali u povijesnom događaju proglašenja crkve malom bazilikom.

Ovaj projekt osvjetljenja, koji su izradili renomirani stručnjaci Ranko Skansi iz tvrtke Lumigea i Mario Šarić, stručnjak za elektrorasvjetu, ne samo da je tehnički savršen, već je i osmišljen s posebnim naglaskom na duhovni i estetski dojam. Svjetiljke su strateški postavili Joško Galić i djelatnici tvrtke Elektro-Gal uz pomoć ekipe alpinista na čelu s Ivicom Matkovićem, kako bi istaknule ljepotu i veličanstvenost Zvonika, a uz to su otporne na vanjske utjecaje i vandalizam.

Svečano paljenje nove rasvjete Zvonika dolazi u trenutku kada se grad priprema za veliki priljev hodočasnika iz cijele Hrvatske i šire, koji dolaze u Sinj povodom svečanosti proglašenja crkve Čudotvorne Gospe Sinjske manjom bazilikom.

Domaći vjernici također su s ponosom dočekali ovaj trenutak, osjećajući se dijelom povijesnog događaja za grad i crkvu koja je stoljećima središte duhovnosti i utočište vjernika.

Zvonik sada, obasjan novim svjetlom, ne samo da služi kao vodič za hodočasnike koji stižu u Svetište, nego i kao simbol duhovne snage i postojanosti vjere.

S novom rasvjetom, Zvonik će zauvijek ostati prepoznatljiv simbol Sinja, svjedočeći o bogatoj vjerskoj tradiciji koja nastavlja živjeti i rasti u ovom gradu. Ovaj projekt osvjetljenja nije samo tehničko postignuće, već i duhovni poklon svim vjernicima koji dolaze moliti pod okriljem Čudotvorne Gospe Sinjske.

Uz veliku podršku domaćeg stanovništva, ovaj dar Grada crkvi dodatno jača vezu između vjere i zajednice te osigurava da Svetište i dalje ostane ključno mjesto okupljanja i duhovnog obnavljanja za generacije koje dolaze.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button