Vijesti

25. listopada – Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Na taj je dan 1953. godine u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog darivanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno. Takav način prikupljanja krvi smatra se najsigurnijim za zdravlje primatelja, a ujedno omogućuje dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je ona neophodna u liječenju.

Dragi darivatelji, današnji dan obilježava vašu humanost i plemenitost. Bilo da je riječ o prometnim nesrećama, prirodnim katastrofama ili zdravstvenim krizama s kojima smo suočeni u posljednje vrijeme, vaša darovana krv je čin solidarnosti koji širom svijeta spašava milijune života.

S ponosom možemo reći da je zahvaljujući vašem odazivu moguće zadovoljiti potrebe zdravstva za krvlju i krvnim pripravcima, jer je u svijetu dostupnost sigurne krvi i dalje privilegija rijetkih, a mi smo među njima.

Darujući krv i svoje vrijeme, ugradili ste dio sebe u živote drugih ljudi, ostavljajući neizbrisiv trag i darujući onima u potrebi nadu u oporavak i nastavak života.

Dragi naši darivatelji krvi, Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Sinj želi vam ovim putem još jednom zahvaliti na iskazanoj humanosti i plemenitosti. Uistinu smo ponosni na vas i vaš doprinos te vam čestitamo 25. listopada – Dan dobrovoljnih darivatelja krvi!

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button