Kultura

Uspješno održane edukativne radionice tradicijskog lončarstva ručnog kola iz Potravlja – delmatska ostavština

U petak 25. i  subotu 26. listopada s početkom u 18 sati, u prostoru Palacine, održane su edukativne radionice na kojima su brojni sudionici željni upoznavanja s autentičnom dalmatinskom tradicijom, imali priliku osjetiti živu povijest kroz vlastite ruke. Kroz dvodnevno zanimljivo druženje uz vodstvo naših iskusnih voditelja, imali smo priliku upoznati i povezati se s drevnim umijećima, tradicijskim lončarstvom ručnog kola iz Potravlja, izradom krtola (košara) od šiblja, opanaka (tradicionalna obuća), obradom vune i pletenjem.

Prvi dan bio je posvećen tradicijskom lončarstvu, nematerijalnom kulturnom dobru Republike Hrvatske. Ivan Knezović, iskusni znalac ovog umijeća, jedan od posljednjih majstora lončarstva ručnoga kola iz Potravlja, održao je dvije radionice. Prvu za djecu iz Dječjeg vrtića „Bili cvitak“ u pratnji odgojiteljice Ane Glavinović, a drugu za sve ostale sudionike i tako nas uveo u tajne ove plemenite vještine u kojoj svaki pritisak dlana i pokret prstiju oblikuju priču o ljudima koji su ovim poslom oblikovali život i kulturu Dalmatinske zagore. Sudionici su tako mogli saznati više o tehnikama i simbolici koja stoji iza ovog znanja i o tome kako su ti predmeti postajali neizostavni dio svakodnevnog života.

Tijekom radionice članovi Udruge za očuvanje baštine cetinskoga kraja otpjevali su nekoliko  napjeva ojkavice- rere, nematerijalne baštine koja se nalazi na UNESCO-vom popisu kao i popisu nematerijalnih kulturnih dobara RH. Pored brojnih sudionika radionicu je posjetio i gradonačelnik Miro Bulj.

Osim lončarstva, održana je i inspirativna Wine and Art radionica pod vodstvom Ane Poljak, koja je bila savršena prilika da se u opuštenoj atmosferi uz čašu vina, predavanja o lončarstvu i promotivne video materijale, sudionici prepuste kreativnosti i stvore vlastito umjetničko djelo koji su po završetku radionice ponijeli kući.

Drugi dan bio je posvećen obradi vune i tkanju te izradi tradicionalnih krtola (košara) od šiblja i opanaka (obuće). Uz voditeljice članice KUD Cetina, Milicu, Matiju i Marinu Jukić te majstorice Ljiljanu Vojković i Ivanku Munivrana (KUD Krenica – Gala), naučili smo kako se od sirovih prirodnih materijala kreiraju funkcionalni, a istovremeno umjetnički oblikovani predmeti. Radionice su također pružile priliku upoznavanja s posebnostima nematerijalne kulturne baštine kroz predavanja stručnjaka iz Muzeja Cetinske krajine. Kustosica Danijela Petričević Banović, kroz svoje predavanje objasnila je povezanost delmatske ostavštine s današnjim nasljeđem, keramikom, te njenom ulogom kroz stoljeća burne povijesti. Ravnateljica Muzeja Cetinske krajine Daria Domazet, izlagala je o delmatskoj ostavštini, koju baštinimo i trenutnoj izložbi „Delmati – Snaga zajedništva“ otvorenoj u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica u Livnu (BIH) kojoj je Muzej Cetinske krajine koordinator i sudionik s ostalim uključenim institucijama. Također, cijelo vrijeme održavanja ovih radionica sudionici su mogli vidjeti promotivna videa „Peka“ Muzeja Cetinske krajine i nagrađivani promotivni video TZGS: Sinj – grad viteštva i tradicije, koji nas je još jednom podsjetio na vrijednost čuvanja kulturnog identiteta i običaja koji nas spajaju s prošlošću i obogaćuju nam sadašnjost.

Radionice su organizirane uz podršku Ministarstva kulture i medija RH, uz suradnju Muzeja Cetinske krajine – Sinj i tvrtke Kamičak d.o.o.

Zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli u realizaciji!

Poveznica na video reportažu:

Poveznica na fotogaleriju autora Roka Pavlinušića: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1105951964866848&type=3

S poštovanjem, Monika Vrgoč, Direktorica Turističke zajednica grada Sinja

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button