Vijesti

Analiza vina u Ustanovi CEKOM 3LJ

Zbog sve veće potrebe i interesa vinara, profesionalnih i hobista, za što kvalitetnijim vinom, Ustanova CEKOM 3LJ je uz pomoć sredstava EU, grada Trilja i Splitsko-dalmatinske županije uspostavila laboratorij za analitiku vina i mošta.

U laboratoriju Ustanove moguće je doći do informacija o parametrima bitnima za proizvodnju vina kako bi se uklonila mogućnost kvarenja i podigla kvaliteta krajnjeg proizvoda. Rezultati analize daju informacije o potrebama za eventualne korekcije i preventivu. Analiziraju se parametri u moštu, moštu u fermentaciji (vrenju) i vinu, što pruža uvid u kompletan proces proizvodnje vina, od vinograda do čaše. Uzorak je gotov za nekoliko minuta pa najčešće nalaz s rezultatima možete dobiti istog dana. Korisnicima se rezultati šalju putem elektroničke pošte. Ukoliko je potrebno, moguće je organizirati savjetovanje s enolozima.

Mošt Mošt u fermentaciji Vino
·       Ukupne kiseline (g/L)

·       pH

·       Ukupne otopljene čvrste tvari (°Brix (g/100g))

·       Hlapljiva kiselost (g/L)

·       Alfa amino dušik (mg/L)

·       Amonijak (mg/L)

·       Gustoća (g/mL)

·       Glukonska kiselina (g/L)

·       Jabučna kiselina (g/L)

·       Vinska kiselina (g/L)

·       Glukoza/Fruktoza (g/L)

·       Ukupne kiseline (g/L)

·       pH

·       Etanol (%)

·       Jabučna kiselina (g/L)

·       Hlapljiva kiselost (g/L)

·       Etanol (%)

·       Ukupni šećer (g/L)

·       Ukupne kiseline (g/L)

·       Hlapljiva kiselost (g/L)

·       pH

·       Jabučna kiselina (g/L)

·       Gustoća (g/mL)

·       Mliječna kiselina (g/L)

·       Fenoli

Kako do analize?

Uzorak mošta, mošta u fermentaciji ili vina dostavlja se na analizu u Ustanovu CEKOM 3LJ u minimalnoj količini od 0,33L i mora predstavljati prosječan uzorak ukupne količine. Potrebno je prvo u čistu bocu natočiti malo uzorka i njime isprati bocu, a zatim bocu dobro napuniti i začepiti tako da u njoj bude što manje zraka (uzorak mošta u fermentaciji potrebno je lagano začepiti). Bilo bi dobro izbjegavati boce sokova, ledenih čajeva i sličnih napitaka zbog mogućeg utjecaja na parametre analize. Uzorke se dostavlja radnim danom od 8 do 14h na adresu Ustanove u Gospodarskoj zoni Čaporice (Ugljane 115C, 21240 Trilj). Više informacija o parametrima i cijenama usluge analize možete vidjeti na poveznici https://www.cekom3lj.hr/hr/usluge/analiza-vina-i-mosta

Proizvodnja vina oduvijek je kompleksan proces. Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, tradiciju nekoć temeljenu isključivo na prirodi, moguće je pretočiti u kapljicu vrhunske kvalitete.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button