Vijesti

Aeroklub Sinj – Državni prvak u padobranskim skokovima

U organizaciji aerokluba Cumulus – Opatija a pod pokroviteljstvom Hrvatskog zrakoplovnog saveza i grada Poreča, od 04. do 07. srpnja 2024. godine, na letjelištu u Poreču održano je 31. državno padobransko prvenstvo Republike Hrvatske. Nastupili su padobranci iz šest hrvatskih aeroklubova (Cumulus – Opatija, Krila Kvarnera – Rijeka, Osijek, Croatia – Zagreb, Graviton – Split i Sinj) u disciplini “skokovi na cilj” za ekipni i pojedinačni poredak.

Treba znati da u ovoj disciplini padobranci kao ekipa skaču sa visine 1000 metara te nakon otvaranja padobrana, jedan za drugim dolaze na elektronski cilj kojeg gađaju nogom. Cilj je polumjera 16 centimetara a njegovo središte je promjera 2 cm i donosi nula kaznenih centimetara a svaki daljnji odmak od središta donosi onoliko kaznenih centimetara koliko je bila udaljenost kontakta noge padobranca od središta. Dakle, najbolji skokovi su oni sa 0 kaznenih centimetara a najlošiji oni sa 16 kaznenih centimetara. Svakom pojedincu za njegov poredak zbrajaju se kazneni centimetri iz njegovih skokova a isto tako, svih članova ekipe za ekipni poredak.

Za ekipu sinjskog aerokluba koja je na ovo prvenstvo došla kao aktualni državni prvak nastupili su: Andrija Kovačević, Jurica Jagnjić, Matko Vuković, Nikola Bašić i Zlatko Ugrin. Prvog dana natjecanja koje je obilježilo vrlo vjetrovito vrijeme odskakane su tri važeće serije kroz koje je sinjska ekipa od početka bila na vodećoj poziciji a u idući natjecateljski dan ušli su sa značajnom prednošću od 17 centimetara ispred Riječana i čak 62 centimetra ispred ekipe trećeplasiranih Zagrebčana. Daljnjim skakačkim serijama Sinjani su uspješno održavali siguran razmak ispred Riječana a Croatia i Osijek su značajno zaostajali za njima te se borili do samog kraja za treće mjesto.

Na kraju, nakon sedme serije, sinjska ekipa ostala je na prvom mjestu ispred Riječana za 18 centimetara a Croatia je izborila treće mjesto za samo 2 centimetra ispred Osječana.

U pojedinačnoj konkurenciji, svi članovi pobjedničke ekipe plasirali su se do 10 mjesta a najbolji od njih bio je Zlatko Ugrin na trećem mjestu. Prvo i drugo mjesto osvojili su Bojan Frlan i Nedjeljko Brdar iz Krila Kvarnera dok je kod padobranki prvoplasirana bila Jadranka Zaradić ispred Helene Janson, obje iz Osijeka.

“Za ovogodišnje državno prvenstvo uspjeli smo okupiti najkvalitetniju ekipu iz našeg članstva i osigurati im dostatan broj trenažnih skokova ali i nastupe na nekoliko niže rangiranih padobranskih natjecanja, sve u cilju još jedne obrane naslova ekipnog državnog prvaka. U zadnjih šest godina osvojili smo četiri puta naslov ekipnog državnog prvaka, od toga tri puta uzastopno a što nas dodatno motivira za nastavak takve serije. Također, treba reći da osim ove šampionske ekipe koja je obilježila jedno razdoblje sinjskog sporta, imamo vrlo nadarenih mlađih padobranaca i padobranki koji bi uskoro mogli ostvarivati slične rezultate” – riječi su predsjednika aerokluba Sinj Zvonka Kovačevića.

 

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button