Vijesti

Akcija „Mir i Dobro“- dijete koristilo pirotehniku – roditelj će biti prekršajno prijavljen

U večernjim satima, u subotu, 16. prosinca 2023. na području Splita policijski službenici su u sklopu provođenja nadzora korištenja pirotehničkih sredstava i održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, uočili dijete koje je upotrebljavalo pirotehnička sredstva kategorije F2. Utvrđeno je da dijete, koje je imalo manje od 14 godina,  posjeduje oko 20 komada pirotehničkih sredstava iste kategorije koje su uz prisustvo roditelja od njega oduzete.

Utvrđena je sumnja u počinjenje prekršaja iz čl. 92. Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja radi čega će roditelj biti prekršajno prijavljen.

Podsjećamo da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja normirano kako će se  novčanom kaznom u iznosu od 130,00  do 390,00 € kaznit zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.

U cilju zaštite djece, još jednom roditeljima upućujemo apel:

– da djeci mlađoj od 14 godina ne kupuju pirotehniku,

-da vode brigu o sigurnosti djece i pobrinite se da ne koriste pirotehnička sredstva jer ista mogu trajno narušiti zdravlje vaše djece,

– da razgovaraju  s djecom i ukažu im na moguće štetne posljedice,

-da svojim primjerom pokažu djeci kako se blagdani mogu proslaviti i bez pirotehnike.

Više informacija o samoj akciji i zakonskim odredbama možete saznati „Mir i dobro 2023/2024“

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button