Vijesti

Akcija „Pješak“ na području Splitsko-dalmatinske županije

Danas, 24. siječnja 22024.godine u vremenu od 10 do 14 sati na području Splitsko-dalmatinske županije provest će se akcija nadzora i kontrole prometa posebno usmjerena na prekršaje koje vozači čine na štetu pješaka, ali i onih prekršaja kojih čina pješaci.
Pješaci su uz vozače mopeda i motocikla, te vozače bicikla najrizičnija skupina u cestovnom prometu radi čega posebno apeliramo na sve vozače da ih svojim ponašanjem dodatno ne ugrožavaju. Prošle godine na cestama Splitsko-dalmatinske županije smrtno je stradalo pet pješaka, u prometnim nesrećama 78 pješaka je zadobilo teške tjelesne ozlijede, a njih 223 lakše.

Savjeti za sudionike u prometu:

  • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti;
  • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji);
  • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje;
  • ne koristite mobitel tijekom vožnje;
  • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu;
  • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom;
  • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila;
  • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom;

Posebno upozoravamo pješake da ne pretrčavaju cestu i da se prilikom prelaska ceste svakako prethodno uvjere da je vozač stao, te da prilikom prelaska ceste ne koriste mobitele jer im isti odvlači pažnju od  opasnih situacija u prometu.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button