Vijesti

Ante Zorica – godišnje izvješće GDCK Sinj za 2021.

Gradsko društvo Crvenog križa Sinj je u prošloj godini organiziralo 28 akcija dobrovoljnog davanja krvi na području gradova Sinja i Trilja,kao i općina Dicma,Otoka i Hrvaca i pojedinaca koji odlaze na transfuziju kako bih dali krv.

Ukupan broj doza krvi prikupljeni u 28 akcija u 2021.godini iznosi 1987 doza što je  ujedno i rekordan broj doza krvi u zadnjih 25 godina našeg društva.Ovo je izniman rezultat naših davatelja krv kada smo kao svijedoci  u prošloj godini često slušali apele sa odjela kako nedostaje krvi.

Svim našim davateljima krvi još jednom se želimo zahvaliti na odličnom odazivu unatoč pandemiji corona virusa COVID-19  što su po bezbroj puta pokazali veliko srce i odazivali se na naše akcije.

Doslovno  sve akcije dobrovoljnog darivanja  provodile su se uz mjere i odredbe kako HZJZ tako i samog Crvenog križa.Moramo kazati kako niti jednu planiranu akciju  nismo odgodili ili otkazali.Održavanje svih ovih akcija uvelike su pomogli i presjednici DDK sa svojih područja koji su neumorno motivirali i pomagali kod organiziranja akcija kao i brojni volonteri koji su bili prisutni na akcijama.

Posebno nas svake godine veseli sve veći broj pripadnica ljepšeg spola koji se uključuju aktivno u dobrovoljno darivanje krvi te sve veći broj mladi koji su po prvi puta darovali krv. Uz brojne pojedince moramo spomenuti naše vojnike iz vojarne 126.brigade HV-a u Sinju koji se redovno odazivaju akcijama kao i brojne udruge kako sportske tako i kulturne,navijačke skupine neizostavna Torcida Sinj,Društvo prijatelja Hajduka,Sinjski maligani,navijači Dinama sa našeg područja od srca svima veliko hvala na vašem plemenitom i humanom gestom  pomažete brojnim ljudima u nevolji.

Po mjestu organiziranja dobrovoljnog darivanja krvi u 2021.god imamo: grad Sinj-12 akcija,Hrvace-4 akcije,Trilj-3 akcije,Dicmo-3 akcije,Otok,Grab,Tijarica-po 2 akcije.

Najveći broj doza krvi na jednoj od akcija  u prošloj godini iznosio je rekordni 107 doza krvi.

Suorganizatori ove akcije su bili Sinjski maligani dana 19.08.2021. u gradu Sinju.

Donosimo kompletno izvješće o provedenim akcijama dobrovoljnog davanja krvi u brojkama za 2021.godinu:

  1. Ukupni broj održani akcija                          – 28
  2. Broj osoba koji su po prvi puta dali krv    -112
  3. Broj odbijenih osoba na akcijama           –  183
  4. Broj davatelja krvi na transfuziji             –   172
  5. Ukupni broj doza u prošloj godini           – 1987

Dragi davatelji krvi i svi oni koji će to postati pred nama je početak kalendarske godine u kojoj planiramo organizirati 28 akcija dobrovoljnog davanja krvi. U novoj godini  svima skupa želimo zdravlja,sreće i ljubavi za vas i vaše obitelji.Pravi početak godine je pomoći drugima za njihovo zdravlje pa vas stoga pozivamo sve zdrave osobe od 18-65god da se odazovu na prvu ovogodišnju akciju dobrovoljnog davanja krvi u gradu Sinju u petak 07.01.2022.god u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Sinj u vremenu od 09.00-13.00h.

 

Važan segment aktivnosti GDCK SINJ je i Socijalna samoposluga

Od otvaranja dana 16. studenoga 2015. g. pa do prosinca 2021. Socijalna samoposluga Grada Sinja podijelila je ukupno 2720 košarica ukupne vrijednosti 525.135,00 kuna.

Samoposlugu je osnovao Grad Sinj, nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Sinj, a partner u provedbi Udruga Srma. Provedeno je 67 podjela u kojima je donirano prosječno 60-tak različitih prehrambenih i higijenskih artikala mjesečno. Prosječna vrijednost donacije za 40-tak samaca i obitelji zahvaćenih siromaštvom u socijalnoj samoposluzi Grada Sinja iznosila je 7.700,0 kn mjesečno.

Tijekom šest godina socijalne donacije u ovom obliku primilo je ukupno 277 osoba iz 128 obitelji zahvaćenih siromaštvom ili u kriznom razdoblju opasnosti od osiromašenja. Riječ je o samačkim i višečlanim obiteljima s prebivalištem na području 12 naselja u sastavu Grada Sinja.

Pravo na korištenje socijalne samoposluge imaju radno nesposobni samci u evidenciji Centra za socijalnu skrb Sinj, obitelji s četvero i više djece, te jednokratno i povremeno obitelji koje su se zbog nepredviđenih i nenadanih okolnosti našle u teškoj socijalnoj situaciji zbog bolesti, smrti, gubitka posla i sličnih ugroza. Korisnici dolaze na izravni poziv Crvenog križa, a na preporuku Grada Sinja, Udruge Srma i drugih nadležnih ustanova i udruga.

Rad socijalne samoposluge Grada Sinja financirao je dijelom Grad Sinj proračunskim sredstvima. Najvećim dijelom ju je punilo Gradsko društvo Crvenog križa Sinj iz svojih donacija, a više od četvrtine podijeljene vrijednosti čine donacije građana na humanitarnim akcijama koje su organizirali Udruga Srma i GDCK Sinj, akcija ”72 sata”, učenici sinjskih škola i drugi lokalni donatori.

Spominjući se i na ovaj način naših zajedničkih humanitarnih aktivnosti, koristimo prigodu da zahvalimo svim građanima i pravnim osobama na njihovim donacijama i ujedno ih pozivamo da svojim prilozima i dalje nastave podupirati rad socijalne samoposluge kako bi olakšali teške socijalne uvjete u kojima se nalaze naši socijalno najugroženiji sugrađani, sve u nadi da će i oni u najskorije vrijeme iznaći načina da sebi i svojim obiteljima osiguraju bolji život.

 

Ostale aktivnosti GDCK

Ponos Društva čine i aktivnosti Interventnog tima našeg grada koji djeluje u kriznim situacijama

Nakon katastrofalnog potresa na Banovini od prije godinu dana naš tim je bio među prvima koji su djelovali na Banovini , konkretno u Petrinji i okolnim mjestima i selima. Educirani volonteri Interventnog tima radili su u početku sve poslove koje su zahtijevale situacije na terenu: od popravljanja kuća, spašavanja stoke, izrada privremenih skloništa, dostava hrane i lijekova i distribucija pomoći za unesrećene. Naš tim je sedam puta boravio u višednevnim aktivnostima na potresom pogođenom području oko gradova Siska, Petrinje i Gline. Istovremeno smo dostavili desetak kamiona pomoći koje su prikupili naši građani sa prostora cetinskog kraja. Unutar tehničke i materijalne opremljenosti radimo na kvalitetnoj pripremi našeg Tima kupnjom potrebne opreme za ublažavanje prirodnih i drugih ugroza  koje nam prijete.

Naši volonteri su tokom prošle godine u više navrata bili podrška u pomoći pri organiziranju cijepljenja u Spaladium areni.

 

Rad sa mladima

Nismo zaboravili na najmlađe te usprkos covid mjerama radimo na izobrazbi osnovnoškolske djece u pružanju prve pomoći unesrećenima. Pravilan i stručan rad u koji su osim mentora ekipa podmlatka i mladeži uključeni i liječnici daje nam nadu da ćemo imati spremnu mladež u situacijama koje traže pravilno postupanje u nesrećama.

Pomaganje potrebitima na terenu

U suradnji sa gradovima i općinama vršimo podjelu Uskršnji i Božićni paketa kao i podjelu Božićnica za umirovljenike za područje grada Sinja.

Gotovo da nema dana kada su potrebne intervencije u pomaganju našim štićenicima, od dopremanja paketa hrane i potrepština u udaljene domove,  sječa drva, dovoženje medicinskih ležajeva i drugih medicinskih pomagala koja ustupamo za  slabo pokretne ljude. Mnogima se dovoze razni uređaji potrebni u svakodnevnom životu te se isti montiraju u domaćinstvima.

Vrši se i razni prijevoz donirane opreme, odjeće i opreme za Gradsko društvo i građanstvo u okruženju. U određenim situacijama vršimo i prijevoz bolesnika do liječnika ili na preglede u Split.

U prošloj  godini smo i partneri u EU projektu kojeg provodi naš vrtić iz Sinja „Bili cvitak“ kao i u projektu kojeg vodi općina Hrvace #Ja to mogu, ja to želim II.

S poštovanjem, Ante Zorica

                                                                                                                               HCK-GDCK-Sinj

                                                                                                                               ANTE ZORICA

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button