Vijesti

„Bembo i prijatelji protiv mina“ u sinjskom kinu u sklopu kampanje „Manje oružja, manje tragedija“

Nacionalna preventivna kampanja „Manje oružja, manje tragedija“ kontinuirano se provodi od 2007. godine, u cilju senzibiliziranja javnosti za ovu problematiku, poticanja građana na dragovoljnu predaju oružja, te podizanja razine svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima.

U sklopu kampanje, u srijedu, 14. studenog s početkom u 10:30 sati, u Gradskom kinu u Sinju, održati će se predstava pod nazivom „Bembo i prijatelji protiv mina“, namijenjena učenicima nižih razreda tri sinjske osnovne škole (OŠ Ivana Lovrića, OŠ Marka Marulića i OŠ Fra Pavla Vučkovića) kao i djeci Dječjeg vrtića „Bili Cvitak“.

Policijski službenici Odjela prevencije i Odjela protueksplozijske zaštite djecu će upoznati s opasnostima koje prijete od minskoeksplozivnih sredstava, kao i načinom postupanja u slučajevima pronalaska opasnih predmeta, a ovom prilikom će im pokazati i školska minskoeksplozivna sredstva, te vježbu sa službenim psom za detekciju eksploziva.

Podsjećamo da, sukladno Zakonu o oružju, građani Republike Hrvatske mogu, bez vremenskog ograničenja, dragovoljno predati oružje. Za istaknuti je da se protiv građana, koji prijave oružje nadležnom tijelu radi predaje istog, neće pokrenuti prekršajni niti kazneni postupak.

Informacije o ostavljenom ili pronađenom oružju građani mogu javiti policiji na besplatni broj telefona 192.

Pozivamo sve građane koji kod sebe, odnosno u svojim domovima imaju oružje i/ili eksplozivna sredstva, da isto bez straha od sankcija, prijave policiji.

Posebno skrećemo pozornost građanima da oružje i eksplozivna sredstva ne donose sami u policijske postaje, već da, ukoliko žele predati oružje, o tome obavijeste policiju na broj 192, te će policijski službenici u civilu (i vozilom bez policijskih oznaka) doći na dogovoreno mjesto kako bi se osigurala sigurna predaja oružja i anonimnost građana.

 

Povezani članci

Back to top button