Vijesti

Besplatan prijevoz sinjskim studentima “hoće li biti dovoljno linija?” – ove godine vozi samo „Litre Tours d.o.o“

Gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj donio je Odluku o subvencioniranju/refundaciji troškova autobusnog prijevoza redovitih i izvanrednih studenata s područja Grada Sinja, sukladno kalendaru nastave splitskog sveučilišta za 2023./2024. akademsku godinu, u razdoblju od 25. rujna do 22. prosinca 2023. godine.

Sinjske studente prevozit će samo jedan prijevoznik i to Litre Tours d.o.o sa svojih 12 linija iz Splita i 11 linija iz Sinja.

Gradonačelnik Bulj ove godine izabrao je povoljniju ponudu prijevoznika Litre Tours d.o.o koji je svoju cijenu do kraja godine ostavio na 2,25 Eura kao što je bila i protekle akademske godine dok je Promet Sinj za prijevoz studenata ponudio višu cijenu.

Podsjetimo,  u 2022. godini Promet Sinj je vozio na mjesečnoj razini između 270 i 305 studenata, Litre tours između 15 i 20 studenata, oba prijevoznika vozila su pod istim uvjetima za naknadu od 2,25 eura po studentu po smjeru, mjesečna cijena bila je cca 90,00 eura po studentu.

Ukupno u 2022. godini za razdoblje zimskog semestra Grad Sinj je financirao prijevoz studenata  prijevozniku Promet Sinj sa 63.799,00 eura a u 2023. godini po prijedlogu prijevoznika bi za uslugu plaćao 37,77% više odnosno cca 87.895,00 eura što je razlika (u tromjesečnom razdoblju) od cca 24.100,00 eura, a na godišnjoj razini to bi iznosilo i tri puta više (cca 75.000,00 eura).

U 2022. godini tvrtki Promet Sinj ukupno je isplaćen iznos od 165.149,00 eura, a tvrtki Litre tours d.o.o. 8.574,68 eura što je ukupno izdvojen iznos za prijevoz studenata od 173.723,68 eura ili 1.308.921,10 kuna.

Grad Sinj će osigurati sredstva za subvencioniranje troškova autobusnog prijevoza na redovitoj liniji prijevoznika, na relaciji Sinj – Split u visini 100% iznosa studentskog pokaza,   svim redovitim studentima s prebivalištem na području Grada Sinja tijekom nastave sukladno kalendaru nastave splitskog sveučilišta za 2023./2024. akademsku  godinu.

Redovitim studentima koji su ostvarili pravo na studentski dom  Grad Sinj će tijekom financiranog razdoblja osigurati financiranje troškova kupnje jednog mjesečnog bloka karata za prijevoz autobusom na redovitoj liniji prijevoznika Litre tours, na relaciji Sinj – Split.

Redovitim studentima koji ne ostvaruju pravo na subvencioniranje Grad Sinj će u razdoblju od 25. rujna do 22. prosinca 2023. godine refundirati troškove kupnje dviju voznih karata za prijevoz autobusom od mjesta prebivališta do mjesta studiranja u Republici Hrvatskoj i obratno.

Za ostvarivanje prava na subvencioniranje/refundiranje troškova studenti će Gradu Sinju podnijeti Zahtjev na posebnom obrascu uz koji prilažu potvrdu fakulteta s dokazom o statusu studenta i kopiju osobne iskaznice.

Pravo na subvencioniranje troškova prijevoza nemaju:

– studenti čije je prebivalište na području Grada Sinja prijavljeno u vremenu kraćem od 1  (jedne) godine prije podnošenja  Zahtjeva za refundiranje prijevoza,

– studenti apsolventi,

– studenti koji su ostvarili pravo na studentski dom.

Radi utvrđivanja prava studenata na refundiranje troškova prijevoza sukladno ovoj Odluci, Grad Sinj zadržava pravo zatražiti i drugu dokumentaciju.

Izvanrednim studentima, koji ne ostvaruju pravo na subvencioniranje Grad Sinj će tijekom zimskog semestra u razdoblju od 25. rujna do 22. prosinca 2023. godine refundirati troškove kupnje jednog mjesečnog bloka karata za prijevoz autobusom na redovitim linijama prijevoznika na relaciji Sinj- Split, pod uvjetom da nisu zaposleni, da ne ponavljaju godinu i da imaju prebivalište na području Grada Sinja prijavljeno najmanje 1  (jednu) godinu.

Grad Sinj iznimnu pozornost posvećuje učenicima i studentima kako bi se  obrazovanje Sinjana podignulo na višu razinu i ono najvažnije da učenici i studenti imaju sigurnost da njihovo obrazovanje neće biti upitno zbog nedostatka financijskih sredstava.

Gradonačelnik Miro Bulj je učinio sve, pa čak omogućio i 100 postotno financiranje srednjoškolcima  unutar 5 kilometara od škole, dok Županija nije napravila ništa čak ni nakon opetovanih Zahtjeva.

„Dužnost i zakonska obveza Splitsko-dalmatinske županije je da odobri nerentabilne linije, ali od 2021, godine od kada sam im poslao prvi Zahtjev ne čini apsolutno ništa iako sam slao prijedloge za uvođenje novih linija  pa se čini da smo svi ovdje građani drugoga reda. Bez linijskog prijevoza nema ni života na ruralnom području“, poručio je Miro Bulj.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button