Vijesti

Betlehemsko svjetlo mira stiglo u Gospino svetište

Betlehemsko svjetlo mira, upaljeno u mjestu Isusova rođenja u  nedjelju 17. prosinca, doneseno je u crkvu i Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske. Geslo ovogodišnjeg slavlja Betlehemskog svjetla glasi: “Mirotvorstvo čini sretnim”, a svjetlo mira u Grad Sinj su donijeli članovi Udruge Sinjski ferali. Na svetoj Misi u 9 sati kojom je predsjedao župni vikar fra Toni Šimunović, svjetlo mira su unijeli Ita Šubić, Petar Krešimir Vidić, a poruku Betlehemskog svjetla mira pročitao je Karlo Vrgoč. Slavlje su uveličali članovi Dječjeg zbora Gospe Sinjske pod ravnanjem fra Jure Župića i s. Jelene Mijić.

Običaj raznošenja svjetla mira iz Betlehema nastao je na inicijativu Austrijske radiotelevizije (ORF), točnije njezina zemaljskog studija u Gornjoj Austriji, u čijoj je organizaciji 1986. prvi put jedno dijete upalilo svjetlo u špilji Isusova rođenja u Betlehemu i donijelo ga u Austriju.

U međuvremenu su se inicijativi priključile mnoge europske zemlje, nakon pada komunizma tradicija se proširila i na istočnu Europu, a u međuvremenu su je prihvatile i zemlje Sjeverne i Južne Amerike.
Ove godine, zbog ratnih zbivanja u Svetoj zemlji otkazano je putovanje izaslanstva iz Austrije u Betlehem, slično kao i 2012. i 2015. zbog ratnih sukoba i 2020. i 2021. zbog pandemije covida.

Tradicija se ipak održala, svjetlo je u špilji Isusova rođenja upalila dvanaestogodišnja palestinska kršćanka Pillar Jarayaseh. Svjetlo je nakon toga preneseno u Amman, odakle je zrakoplovom dopremljeno u Beč.

Božićno svjetlo mira nakon svete mise u crkvi Gospe Sinjske mnogi vjernici su preuzeli i ponijeli u svoje obitelji.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button