Vijesti

Blagoslov slike Milosrdnog Isusa u Svetištu Gospe Sinjske

https://www.gospa-sinjska.hr

Nedjelja Božjega Milosrđa u Svetištu Gospe Sinjske u nedjelju 16. travnja, proslavljena je blagoslovom slike Milosrdnog Isusa koju su poklonili članovi katoličke Udruge Milosrdni Isus iz Hrvatske. Ovaj blagdan u Crkvi uveo je sv. papa Ivan Pavao II. jubilarne 2000. godine. Središnje misno slavlje u 11:30 sati predvodio je gvardijan fra Marinko Vukman. U propovijedi predvoditelj je kazao kako je današnji blagdan u Crkvu ustanovljen prema želji samog Isusa kako bi bio utočište i zaklon svim dušama. Na svetoj Misi je ispred Udruge sudjelovala Jadranka Slobođanac iz Virovitice koja je posredovala da ovaj dar stigne u Svetište Gospe Sinjske i predstavnici koordinacijske mreže iz Dalmacije. Autor slike je anoniman, a slika je naslikana u Poljskoj, domovini s. Faustine Kowalske uz koju se veže štovanje Milosrdnog Isusa.

Nakon svete mise u samostanskom hodniku održana je blagoslovna molitva koju je predvodio fra Marinko, a kod molitve je asistirao bogoslov fra Stipe Buljan. Okupljeni vjernici molitvom i pjesmom sudjelovali su u molitvi blagoslova. Sliku Milosrdnog Isusa otkrili su ispred Udruge Jadranka Slobođanac i gvardijan fra Marinko.

Prema predaji u poljskom gradu Plocku, 22. veljače 1931. redovnica Kongregacije Naše Gospe od Milosrđa, sestra Faustina Kowalska imala je prvo viđenje Milosrdnog Isusa. U toj viziji Krist je izrazio svoju želju da se naslika Njegova slika te da ispod nje budu napisane riječi: “Isuse, ja se uzdam u Te.”

Slika dakle predstavlja Uskrslog Krista na čijim su rukama i stopalima vidljivi znaci pribijanja na križ. Iz Njegova probodena srca, koje se ne vidi, izlaze dvije zrake: crvena i bijela.

Drugim riječima, te dvije zrake označavaju sakramente, ali i svetu Crkvu rođenu iz probodenoga Krista, te darove Duha Svetoga, dok je voda simbol Svetoga pisma: “Blago onome tko se utekne njihovoj zaštiti jer se tada na njih neće spustiti Božja ruka pravde”  obećao je Isus. Slika nam, prikazuje veliko Božje milosrđe koje nam se u potpunosti otkriva u pashalnoj Kristovoj tajni, a koja nam se u Crkvi najbolje očituje u svetim sakramentima. Svrha ove slike jest da nam posluži kao posuda kojom možemo zagrabiti i zadobiti milosti, te bude znak koji će svijet podsjećati na potrebu uzdanja u Boga i iskazivanja milosrđa svojim bližnjima.

Za svetkovinu Božjega Milosrđa u Gospinom Svetištu vjernici su se pripremali trodnevnicom koju su predvodili župnik fra Antonio Mravak i župni vikar fra Ivana Čikara.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button