Vijesti

Blagoslov Župnog oltara naselja Gljev

Jučer se održao blagoslov Župnog oltara naselja Gljev sa svetom misom koju je predvodio nadbiskup Marin Barišić. Iza svete mise i blagoslova je održana slavljenička zakuska i druženje svih hodočasnika u krugu sv. crkve. Zahvaljujemo g.Anti Smolji na datoj informaciji i ustupljenim fotografijama.

Inače Crkva sv. Jeronima je u Gljevu, podignuta1907. god. na mjestu stare crkvice iz prve polovice XVIII. stoljeća. To je jednostavna jednobrodna crkva s pravokutnom apsidom i novom preslicom za tri zvona na pročelju. Po sredini pročelja je kamena rozeta a sa strane vrata po jedan uski prozor s polukružnim završetkom. Oltar je od domaćeg kamena, tzv. muljike. Na njemu je kip sv. Jeronima, naslovnika crkve. Uz trijumfalni luk nalazi se  kip sv. Petra, apostola. U crkvi se nalazi staro raspelo. Unutrašnjost crkve je nanovo uređena: uvedena struja, elektrificirana zvona, postavljen razglas, nove klupe, Križni put iz kapele časnih sestara s Lovreta (Split).

Kod crkve je za župnikovanja fra Mile Marovića (1979.-1986.) podignuta prizemna betonska zgrada za vjeronaučnu dvoranu.

Oko crkve je groblje s novim ogradnim zidom (1975.), u kojem se vide ostaci ranijih, vjerojatno kasnosrednjovjekovnih, grobova. Izvan groblja, dvadesetak metara ispred ulaza u groblje prema zapadu, nalazi se manja prapovijesna gomila kasnosrednjovjekovnih stećaka.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button