Vijesti

Božićna čestitka gvardijana i župnika Samostana i Župe Gospe Sinjske

https://www.gospa-sinjska.hr/index.php/51-naslovna/2535-bozicna-cestitka-gvardijana-i-zupnika-samostana-i-zupe-gospe-sinjske

Braćo i sestre,

Trenutne okolnosti u kojima živimo – ratovi, izbjeglice, siromaštvo i puno toga drugog, donose nam nove izazove. Zato nam upravo po Božiću dolazi odgovor da nijedna osoba i nijedna obitelj nisu prepušteni sami sebi u suočavanju sa životnim poteškoćama i nesigurnostima jer je u našim životima i obiteljima prisutan Bog koji se u Isusu, rođenom u Betlehemu, približio svakoj ljudskoj osobi. Kad bi bilo suprotno, tad se pred Božić ne bi pojačavala čežnja članova obitelji da budu zajedno, tad ne bi oni koji su usamljeni još više težili blizini drugih ljudi. To je privlačnost Boga u Božiću koji ljubavlju prožima sve ljudske odnose.

Božić je ponajprije obiteljski blagdan ili blagdan obitelji, jer se upravo u svjetlu Božića radosno okuplja obitelj koja u obiteljskom zajedništvu slavi rođenje Isusa Krista. Ali, istodobno sama svetkovina Božića ima obiteljski karakter. To nam govori o uzajamnoj povezanosti obitelji i Božića. Naime, samoj obitelji uzvišeno značenje daje upravo činjenica da je sam Bog želio da se njegov Sin rodi u obitelji. Kršćansko otajstvo obitelji može se u potpunosti razumjeti samo u svjetlu Očeve beskrajne ljubavi objavljene u Kristu koji se rodio iz krila Blažene Djevice Marije.

Ovih ćemo dana u našoj župnoj crkvi, u našem svetištu naše drage Majke Marije, Čudotvorne Gospe Sinjske i u našim obiteljima rado zastati pred jaslicama, promatrati ih, meditirati i moliti. Iako je prošlo više od dvije tisuće godina od prvog Božića, slaveći blagdan Kristova rođenja mi svake godine na zadivljujuć način postajemo suvremenici novorođenog Sina Božjeg. To posebno doživljavamo pred božićnim jaslicama. Upravo nam njihov prikaz pomaže ponovno oživjeti povijest događaja u Betlehemu. Naime, jaslice dotiču naša osjetila i pozivaju nas da se osjetimo dijelom povijesti spasenja kao suvremenici događaja koji je živ i stvaran u najrazličitijim povijesnim i kulturnim okruženjima.

Stoga, ovih božićnih dana želimo na poseban način moliti da Božić preko nas dođe u naše obitelji. Neka svi koji su bolesni, usamljeni, siromašni, razjedinjeni, žalosni i potrebni ljudske i obiteljske topline preko nesebičnog služenja naših obitelji osjete da je Božić, novorođeni Sin Božji, prisutan i živ među njima. Neka Božić bude svugdje gdje je potrebna riječ utjehe, ohrabrenja, ondje gdje je potrebna duhovna snaga i mir pred današnjim izazovima i nesigurnostima. Neka svjedočanstvo božićne vjere dođe i među one koji žive u uvjerenju da im Bog nije potreban i neka osjete da im Isus nudi ono za čim istinski teže.

Isus, rođen u betlehemskoj štalici, ne odriče se čovjeka i društva u cjelini, nego ga nježno dotiče. Božić je darovan svima: očevima i majkama, djedovima i bakama, djeci i mladima, obiteljima i pojedincima, posebno siromašnima i napuštenima. Neka se milina novorođenog Sina Božjeg, rođenog od Djevice Marije, razlije na sve obitelji, na našu župnu zajednicu, na ovo naše Svetište gdje se slijevaju rijeke ljudi, na sav hrvatski narod i čitav svijet.

Svima vama, dragi župljani, djeci, mladima, starijima i bolesnima te svima u vašim obiteljima od srca želimo sretan Božić i blagoslovljenu 2023. godinu!

fra Marinko Vukman, gvardijan

fra Antonio Mravak, župnik

Povezani članci

Back to top button