Vijesti

Brnaze – desni lateralni kanal u “pedeset” nijansi sive boje

Kako su nam javili čitatelji Sinjske rere iz naselja Brnaze, već više godina problematični desni lateralni kanal je poprimio boju koju do sada nikad nije imao. Naime kanal je na raznim mjestima poprimio “pedeset” nijansi sive boje. Inače tijekom godine ovaj kanal se pojavljuje u raznim “duginim bojama” zavisno od nečistoće koja se u njemu u tom trenutku ispušta.

Ovim kanalom prvenstveno protječe kanalizacija grada Sinja, te završava na izvorima iz kojih se osigurava pitka voda stanovništva diljem Dalmacije.

Podsjećamo da je ovaj lateralni kanal nelegalno pretvoren u otvoreni kanalizacijski odvod i da on već desetljećima zagađuje prostor naselja Brnaze, te u ljetnim mjesecima zbog nesnosnog smrada čini život onim mještanima koji su blizu kanala nepodnošljivim.

Uz nesnosan smrad ovaj kanal predstavlja i izvor zaraze i bolesti i veliko je pitanje kojim se nitko studiozno nije dosada pozabavio, koliko je on bolesti uzrokovao.

Pokušava se već dvije godine problem Desnog lateralnog kanala riješiti prepumpavanjem vode iz kanala SK-29. Pa je tako potrošeno po saznanjima 200.000,00 kuna da se prokopa kanal od „drugog“ kanala do problematičnog desnog lateralnog kanala, te je se dvjema malim vodenim pumpicama prebacivalo svježu vodu u zagađeni kanal.

Gradonačelnica Sinja Kristina Križanac i saborski zastupnik i gradski vijećnik Miro Bulj su se angažirali na ovom problemu, no njihov učinak je kao i dosad, gotovo nikakav. Potvrda je dosadašnje stanje koje se ponavlja svake godine. Ove godine se ništa nije promijenilo, mještani su i dalje trpili nesnosni smrad, jedino su angažirani traktori sa pumpama za Brnaški dernek da poprave koliko toliko situaciju na Meljači.

I to se ne bi dogodilo da glavni suorganizator Brnaškog derneka nije Klaster ‘Sinjska alka’ kojeg vodi gradonačelnica Kristina Križanac, što smatramo pohvalnim.

Ovaj problem je u srži same biti postojanja gradskih vlasti, a to je rješavanje akutnih komunalnih problema, a u ovom slučaju i izbjegavanja zdravstvenih problema te narušavanja kvalitete života stanovništva na najvišem mogućem stupnju.

Povezani članci

2 Komentara

  1. Ovo bi Miro triba dotrat na Suvač a Kika mišat u bevandu u svojo kušaoni.

  2. Ajte vi, Miro je se slika, panceta je trener, sandra je teta u vrtiću, a vi ostali štukćite..

Back to top button