TemeVijesti

Brzi antigenski testovi – 103,74 kune , rezultati za 15-30 minuta

Utvrđena cijena brzog antigenskog testiranja na COVID-19.

HZZO je utvrdio cijenu za postupak brzog antigenskog testa na bolest COVID-19, koja iznosi 103,74 kune za jedan test.

Brzi antigenski test znatno će ubrzati proces testiranja na bolest COVID-19 što je osobito važno s obzirom na epidemiološku situaciju.

Osim laboratorijskog PCR testiranja za otkrivanje COVID-19 dostupna je nova tehnologija koja je mnogo jednostavnija i brža za izvođenje od trenutno preporučenih testova pojačavanja nukleinske kiseline (NAAT). Ova se metoda oslanja na izravno otkrivanje virusnih proteina SARS-CoV-2 u brisevima nosa i drugim respiratornim izlučevinama pomoću imunološkog ispitivanja bočnog protoka (koje se naziva i RDT) koje daje rezultate za <30 minuta. Iako su ovi RDT za otkrivanje antigena (Ag-RDT) bitno manje osjetljivi od NAAT-a, oni nude mogućnost brzog, jeftinog i ranog otkrivanja najzaraznijih slučajeva COVID-19 u odgovarajućim postavkama.

Od početka pandemije COVID-19 razvijene su i korištene tri osnovne vrste laboratorijskih ispitivanja:

  • Testovi amplifikacije nukleinske kiseline (NAAT, uključujući RT-PCR, TMA i LAMP) procjenjuju prisutnost ili odsutnost genoma CoV-2, općenito u uzorcima iz dišnih putova (nazofaringealni i orofaringealni brisevi).
  • PCR i ekvivalentni testovi nukleinske kiseline trenutno se smatraju najtočnijim načinom utvrđivanja nosi li osoba CoV-2. Pozitivan rezultat ukazuje na to da je virusni genom prisutan, ali definitivno ne utvrđuje je li osoba zarazna ili nije.
  • Serološki testovi otkrivaju prisutnost antitijela (specifičnog imunološkog odgovora) protiv CoV-2 antigenih proteina u uzorku krvi. Pozitivan rezultat pokazuje da je osoba u prošlosti bila izložena CoV-2, ali daje malo ili nimalo podataka o svom trenutnom statusu zaraze. Nadamo se da će serološki test u budućnosti pružiti informacije o imunosti na infekciju CoV-2, ali to trenutno nije slučaj.

ANTIGENSKI TESTOVI mjere prisutnost ili odsutnost samih virusnih proteina (antigena), najčešće obilnog nukleokapsidnog proteina. Poželjni tip uzorka su opet nazofaringealni ili orofaringealni brisi. Kao i kod testova na bazi nukleinske kiseline, postoji nada da će slina ili vodica za usta pružiti održivu alternativu, ali trenutno se to čini manje precizno.

Posljednjih tjedana mnogo se raspravljalo o brzim testovima antigena na SARS-CoV-2 a glavne su im prednosti:

Prednosti brzih testova su u tome što vrijeme određivanja pružaju u minutama, a ne u satima i mogu se izvesti gotovo bilo gdje (na primjer pored kreveta, u čekaonici ili u poslovnom okruženju) no, kako su za određivanje potrebni brisevi kao uzorci, uzimati ih moraju zdravstveni radnici.

ČEMU SLUŽE BRZI TESTOVI ANTIGENA?
Očekuje se da će najnovija generacija ovih testova, dostupna od nekoliko različitih dobavljača, dobro funkcionirati u bolesnika s visokim virusnim opterećenjem. To je obično slučaj otprilike 3-10 dana nakon zaraze virusom, kada je osoba zarazna i može biti asimptomatska ili u prvim danima simptoma.

Stoga se nadamo da brzi testovi antigena mogu podržati dijagnozu COVID-19 kod ljudi koji imaju prve simptome.

Povezani članci

Back to top button