Kultura

Cijenjeni novinar Kevin Rushby posjetio Sinj i Cetinsku krajinu

Kevin Rushby, koji piše za prestižni Guardian, sa sveukupnim dosegom od 25 milijuna čitatelja, jučer je boravio u gradu Sinju i Cetinskoj krajini.

U sklopu stalne turističke promocije Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama gradova i općina: Split, Klis, Imotski, Trilj i Sinj, stigao nam je ugledni britanski novinar prestižnog Guardiana Kevin Rushby, autor nagrađivanih knjiga o putovanjima koji suradjuje s nizom Tier-1 Medija.

Nastojali smo mu ponuditi sto raznovrsniji itinerer s ciljem prikaza bogatstva kako dalmatinske kuhinje, tako i povijesno kulturne baštine, što je izuzetno važno britanskom čitateljstvo pri odabiru destinacije. Pored predstavljanja naše eno-gastro ponude i kulturne baštine, Guardian ujedno planira približiti čitateljima ovaj dio Hrvatske s naglaskom na aktivan odmor i istraživanje prirodnih ljepota.

Kevin Rushby  stigao je u Sinj u pratnji Dina Ivančića, turističkog vodiča i Monike Vrgoč, direktorice Turističke zajednice grada Sinja, koji su ga upoznali s geografskim, povijesnim i kulturnim odrednicama grada, svetištem Čudotvorne Gospe Sinjske, utvrdom Kamičak, stelom Gaja Laberija, viteškom igrom Alkom i značajem grada Sinja na lokalnoj i nacionalnoj razini. Potom su krenuli u obilazak Muzeja Sinjske alke gdje ih je dočekao voditelj Boris Filipović Grčić, kao i alkar Pavao Prolić i alkarski momak Marko Mrđen. Muzejski postav mu je predstavio kustos muzeja Tomislav Barhanović. Muzejski postav, kao i cjela prezentacija viteške igre Alke, oduševile su uglednog britanskog novinara, a pokazao je i izniman interes za bogatu povijest Sinjskog kraja.

Kako cijeli program zahtjeva i gastronomsku ponudu, predstavljeni su mu sinjski arambaši, dalmatinki pršut, mladi sir i uštipci te autohtono vino Sinjska hrvaština. U posljepodnevnim satima posjetio je gospodina Ivana Knezovića, jednog od posljednjih majstora zanata tradicijskog lončarstva ručnog kola iz Potravlja. On ga je upoznao s tradicionalnom izradom posuđa koje se još uvijek može naći u praktičnoj uporabi. To je bio i jedan od razloga posjeta našem kraju ovog respektabilnog novinara. Također, posjetio je gospodina Jozu Bešlića koji nam je u Potravlju, zajedno sa svojom gospođom, prezentirao izradu dvenih alatki i uporabnih predmeta u kućanstvu s naglaskom na drvenu „bakru“.

Ovom prigodom zahvaljujemo se svima koji su pridonijeli ovoj uspješnoj suradnji.

S poštovanjem,

Monika Vrgoč

Direktorica Turističkog ureda

Turistička zajednica grada Sinja

Foto galerija :

 

 

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button