Vijesti

Cijenjeni poljski radio novinar Ernest Zozuń posjetio Sinj

Prošlogodišnji dobitnik prestižne nagrade Hrvatske turističke zajednice – Zlatna penkala, Ernest Zozuń,  snimo je radio emisiju o Muzeju Sinjske alke i  gradu Sinju.

U sklopu stalne turističke promocije Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama gradova i općina: Split, Klis, Trogir, Sinj i Omiš, poljski radio novinar Ernest Zozuń  snimio je nekoliko zanimljivih radijskih emisija kojima će poljskim turistima približiti kulturnu i gastronomsku punudu Splitsko – dalmatinske županije.

Ernest Zozuń, ugledni je radijski novinar poljskog Radia 3 i jedan od njegovih međunarodnih dopisnika, koji je svojevremeno kao ratni dopisnik, između ostalog, izvješćivao i s prostora Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Čečenije, Afganistana i Iraka.

Također, autor je mnogih edukativnih predstava i programa za djecu, nagrađivanih poljskih i svjetskih reportaža, izdavač programskih blokova na poljskom radiju, Dobrodošli u Trójku i Radioaktivne reportere.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Tako je 2003. bio nominiran za nagradu Transparency International, a kako je od 2003.  do 2005. bio dopisnik Poljskog radija iz Iraka (IAR), gdje je osim dnevnih informacija i intervjua, dostavljao kolumne i svakodnevna izvješća o poljskom vojnom kontingentu u Iraku, 2004. godine dobio je srebrnu medalju za “zasluge za nacionalnu obranu”, a 2012. zlatnu medalju za “zasluge za nacionalnu obranu”.

Godine 2006./2007. bio je dopisnik poljskog radija u Moskvi (IAR). Od 2008. jedan je od koautora dnevnika Welcome to the Troika i autor međunarodnih emisija u III. PR programu “3 strane svijeta”.

Osvojio je Grand Prix na međunarodnom radio natjecanju Prix ​​Bohemia 1995. (za reportažu o ratu u Čečeniji) te glavnu nagradu u kategoriji radio na Media Festivalu u ódźu 1996. godine. Osim toga, 2002.  dobio je Grand Press Award (Radio reportaža). Bio je nominiran za nagradu “Melchiory 2004.” u kategoriji Reportaža godine, između ostalih i za nagradu Grand Press – 2005. (za reportažu “Zastupnici na njihovom putu”).

Godine 2012. dobio je prestižni “Zlatni mikrofon” za svoju strast i hrabrost te za stvaranje reportažne forme u kojoj novinarsku predanost uspijeva umjetnički uobličiti.

Dobitnik je nagrade HTZ-a Zlatna penkala u 2018. za emisiju posvećenu Varaždinu u „Zapraszamy do Trójki“, koja je nastala temeljem studijskog putovanja u Hrvatsku. Namjera je bila pokazati lepezu raznolikosti Hrvatske izvan glavne sezone.

Ernest Zozuń , u Sinj je došao u pratnji Dina Ivančića, turističkog vodiča i Monike Vrgoč, direktorice Turističke zajednice grada Sinja, koji su ga upoznali s geografskim, povijesnim i kulturnim odrednicama grada, svetištem Čudotvorne Gospe Sinjske, viteškom igrom Alkom i značajem grada Sinja na lokalnoj i nacionalnoj razini. Potom su krenuli u obilazak Muzeja Sinjske alke u pratnji voditelja Borisa Filipovića Grčića. On im je zanimljivom interpretacijom približio značaj muzeja i njegove eksponate te dao intervju za poljski radijsko programa III, za emisiju Zapraszamy do Trójki (Trojka).

Ovom prigodom zahvaljujemo se svima koji su pridonijeli ovoj uspješnoj suradnji.

 

Monika Vrgoč, Direktorica Turističkog ureda, Turistička zajednica grada Sinja

Povezani članci

Back to top button