Vijesti

Crkva Čudotvorne Gospe Sinjske postaje manja bazilika

https://www.gospa-sinjska.hr/wp/novosti/crkva-cudotvorne-gospe-sinjske-postaje-manja-bazilika/

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Zdenko Križić uručio je provincijalu Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marku Mrši, u subotu 15. lipnja 2024., u crkvi Svete Obitelji u Solinu na dan svećeničkog ređenja, pristigli dekret Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, o proglašenju župne i samostanske crkve Čudotvorne Gospe Sinjske manjom bazilikom.

U Katoličkoj Crkvi bazilikom se nazivaju liturgijski privilegirane crkve. Razlikuju se basilicae maiores u Rimu, i basilicae minores, važne crkve u Rimu i drugdje po svijetu. Počasni naslov basilica minor od druge polovine 18. stoljeća dodjeljuje papa na prijedlog ordinarija crkvama većega značenja za neki grad i biskupiju.  Jedan od uvjeta je i prikladna veličina svetišta, povijesna važnost i umjetnička ljepota te dovoljan broj svećenika koji su vjernicima na raspolaganju za podjelu sakramenata.

Crkva i Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske najveće je marijansko svetište u južnoj Hrvatskoj, u koje hodočasnici dolaze tijekom cijele godine. Crkva je građena od 1699. do 1712. godine, odolijevajući ratovima i potresima, do danas je zadržala svoj izvorni izgled.

Središnje mjesto, kako u crkvi, tako i u srcima Sinjana, Cetinjana i hodočasnika, zauzima slika Majke od Milosti – Čudotvorne Gospe Sinjske, koju su fratri donijeli iz Rame u Sinj 1687. godine. Od tada Gospa povezuje Ramu, Duvno i Livno sa Sinjem Cetinskom krajinom. Crkva je posvećena 2009. godine na blagdan Uzašašća.

Crkva i samostan nalaze se u Registru kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske kao zaštićeno kulturno dobro sakralne graditeljske baštine.

Nadnevak svečanog misnog slavlja o proglašenju manjom bazilikom crkve Čudotvorne Gospe Sinjske bit će naknadno objavljen.

Dikasterij za bogoštovlje i disciplinu sakramenata

Splitsko-makarska nadbiskupija

Na prijedlog preuzvišenog gospodina Zdenka Križića, nadbiskupa splitsko-makarskog, dopisom od 21. siječnja 2024., na molbu i želje svećenstva i kršćanskih vjernika, Dikasterij za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, snagom posebnih ovlasti dodijeljenih od Vrhovnoga Svećenika FRANJE, crkvi Bogu posvećenoj u čast Uznesenja Blažene Djevice Marije sa svim pripadajućim pravima i liturgijskim povlasticama, uz obdržavanje onoga što obvezuje u Dekretu De Titulo Basilicae Minoris,
objavljenoga 9. studenoga 1989.

Ono što se ovome protivi, nema nikakvu snagu.

Iz ureda Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata,
17. travnja 2024.

✠ Artur Roche
Prefekt

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button