Vijesti

Dalmacija spaja kulturu i turizam: u centru Sinja slikari slikaju sa posjetiteljima i građanima

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Sinja i Hrvatskom udrugom likovnih umjetnika pokrenula je projekt umjetnosti na otvorenom „The Art in the Heart of Adriatic“  pri čemu će 6  umjetnika plenerista slikati na svojim štafelajima na prostoru trga kralja Tomislava.

Inače, plenerizam je pojam koji označava slikanje izravno u prirodi, a koje se odlikuje svjetlošću, svježinom i živošću boja. Slikanje na otvorenom traži vještog umjetnika koji brzo prenosi motiv na svoje djelo jer se svjetlost neprekidno mijenja.  Većina umjetnika danas se u svom ateljeu koristi suvremenim tehnologijama, najčešće fotografijom, kako bi sebi predočili motiv. Atelje pruža komoditet, a vani su umjetnici izloženi pogledima, komentarima, fotografiranju i vremenskim oscilacijama. Zbog toga se sve rjeđe može vidjeti profesionalne umjetnike kako slikaju na otvorenom, pa je taj  prizor postao raritet, čak i u slikarskim prijestolnicama Parizu i Beču.

Na ovaj projekt smo se odlučili kako bi afirmirali umjetnost i kulturu među stanovnicima Supetra, ali i turistima koji sa slikarima mogu razgovarati, pitati što god ih zanima ili se pak okušati u vlastitoj slikarskoj tehnici, a s dugoročnim ciljem povećanja udjela u kulturnom turizmu.

Veselimo se vašem dolasku!

Trga kralja Tomislava u Sinju. – ssbota 18.05.2024.

9:00 – 15:00h

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button